Rechter: ‘NSA mag metadata van telefoongesprekken verzamelen’

spionage

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA mag metadata van telefoongesprekken blijven verzamelen. Dit heeft het Amerikaanse United States Court of Appeals in Columbia bepaald.

Eerder werd het verzamelen van de data door een rechter in december 2013 als illegaal bestempeld nadat privacyorganisaties een rechtszaak hadden aangespannen. Dit deden de partijen naar aanleiding van de onthullingen door NSA-klokkenluider Edward Snowden. Nu oordeelt een hogere rechtbank dus dat het verzamelen van metadata van telefoongesprekken wel degelijk is toegestaan.

Ook als de rechter anders had geoordeeld had de NSA zijn praktijken overigens kunnen voortzetten. Het Amerikaanse Senaat nam in juni een wet aan waarmee de NSA onder aangepaste wetgeving tot 2019 toestemming krijgt de metadata te verzamelen. De belangrijkste wijziging in deze wet ten opzichte van zijn voorloper is het feit dat data voortaan moet worden opgeslagen bij telecomproviders, en niet langer bij de NSA. De NSA kan deze data vervolgens opvragen bij providers.

Meer over
Lees ook
'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1