Ransomware vermomt zich als login generator voor Netflix

Gebruikers die de streaming videodienst Netflix willen gebruiken zonder hiervoor te betalen zijn doelwit van een ransomware campagne. Aanvallers verspreiden een malafide bestand dat op het eerste oog een tool lijkt te zijn waarmee inloggegevens voor Netflix kunnen worden gegenereerd. Indien de tool wordt gebruikt neemt deze data in gijzeling.

De Netix ransomware (bron: Trend Micro)

De ransomware is ontdekt door beveiligingsbedrijf Trend Micro, die de malware variant ‘Netix’ heeft genoemd. De malafide software zit verstopt in het uitvoerbare bestand ‘Netflix Login Generator v1.1.exe’, dat wordt aangeboden als een tool om gratis inloggegevens voor Netflix te genereren.

Inloggegevens

Zodra de tool wordt geopend verschijnt een knop met de tekst ‘Generate Login!’. Zodra op deze knop wordt geklikt wordt een tweede uitvoerbaar bestand geopend, die een gebruikersnaam en wachtwoord weergeeft. Het is niet duidelijk of met deze gegevens daadwerkelijk kan worden ingelogd op Netflix.

Dit tweede bestand bevat ransomware. Zodra dit uitvoerbare bestand wordt geopend begint de malafide software op de achtergrond allerlei data van gebruikers te versleutelen. De kwaadaardige software begint hiermee in de map C:\Users en richt zicht onder andere op afbeeldingen, video’s, gearchiveerde bestanden en Office-documenten.

0,18 bitcoin aan losgeld

Getroffen data wordt versleuteld met het AES-256 encryptie-algoritme. Versleutelde bestanden zijn herkenbaar aan de extensie ‘.se’. Zodra data in gijzeling is genomen eisen de aanvallers 0,18 bitcoin aan losgeld aan het slachtoffer. Omgerekend is dit ongeveer 157 euro.

Meer over
Lees ook
Nieuwe ransomware vormt basis voor bredere cyberaanvallen op bedrijven en klanten

Nieuwe ransomware vormt basis voor bredere cyberaanvallen op bedrijven en klanten

Ook ransomwarecampagnes ontwikkelen zich. Hackers zetten voor het eerst ransomware als basis voor bredere cybercrimecampagnes. De aanvallers nemen niet alleen data in gijzeling, maar gebruiken de ransomware om andere malware op getroffen systemen te installeren. De extra malware wordt met name gebruikt om informatie te verzamelen over getroffen be1

PornDroid-ransomware gijzelt 180.000 Android-toestellen

PornDroid-ransomware gijzelt 180.000 Android-toestellen

Ten minste 180.000 Android-toestellen zijn gegijzeld door een nieuwe vorm van ransomware. PornDroid is ransomware die zich specifiek richt op Android-toestellen en via een malafide pornowebsite wordt verspreid. De ransomware is ontdekt door beveiligingsonderzoeker Kafeine van het blog Malware don’t need Coffee. PornDroid doet zich voor als videosp1

TorrentLocker gijzelt 284 miljoen databestanden wereldwijd

TorrentLocker gijzelt 284 miljoen databestanden wereldwijd

De TorrentLocker ransomware heeft inmiddels 39,670 computers besmet en 284,716,813 documenten gegijzeld. Ook in Nederland heeft de ransomware toegeslagen. 2.287 Nederlandse computers zijn door TorrentLocker besmet. Dit meldt het beveiligingsbedrijf ESET, dat de ontwikkeling van TorrentLocker heeft onderzocht. Marc-Étienne Léveillé beschrijft in ee1