Ransomware-slachtoffers krijgen gratis encryptiesleutel indien zij anderen besmetten

Een nieuwe vorm van ransomware geeft slachtoffers een keuze om de encryptiesleutel in handen te krijgen waarmee gegijzelde data weer toegankelijk te maken. Slachtoffer kunnen het geëiste losgeld betalen, maar er ook voor kiezen twee andere slachtoffers te besmetten met de ransomware. Indien deze twee nieuwe slachtoffers tot betaling overgaan krijgt het originele slachtoffer zijn encryptiesleutel gratis.

Deze opmerkelijke werkwijze is ontdekt door MalwareHunterTeam. De ransomware wordt Popcorn Time genoemd, maar heeft niets te maken met de Popcorn Time applicatie die gebruikt kon worden om illegale content te streamen. MalwareHunterTeam spreekt van een unieke werkwijze die nog niet eerder is gehanteerd door ransomwaremakers. De cybercriminelen stellen een URL beschikbaar die door slachtoffers kan worden verstuurd naar andere mensen.

De keuze die de cybercriminelen achter Popcorn Time slachtoffers bieden (klik op de foto om deze te vergroten - bron foto: Bleeping Computer)

MalwareHunterTeam wijst erop dat de ransomware nog in ontwikkeling is. Zo is in de broncode van de malware onafgeronde code aangetroffen die doet vermoeden dat de makers werken aan een functie die automatisch alle gegijzelde data wist indien vier maal een verkeerde encryptiesleutel wordt ingevoerd. Meer informatie over de ransomware Popcorn Time is te vinden in een analyse van Bleeping Computer.

Meer over
Lees ook
‘Nederlandse bedrijven slecht voorbereid op ransomware-aanval’

‘Nederlandse bedrijven slecht voorbereid op ransomware-aanval’

Een op de vijf Nederlandse organisaties is naar eigen zeggen niet goed voorbereid op een ransomware-aanval. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder IT-professionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast. Van alle onderzochte landen scoort Nederland veruit het slechtste.

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

De allereerste ransomware werd in 1989 op de wereld losgelaten. Deze luisterde naar de naam PS Cyborg en werd verspreid via floppy disks. De encryptie ervan kon eenvoudig ongedaan worden gemaakt. De makers vroegen hun slachtoffers om losgeld naar een postbus in Panama te verzenden. Het ging om 189 dollar in contanten.

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Wat te doen als je het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval

Als je een IT-beheerder vraagt waar hij van wakker ligt zal het antwoord zeer vaak ‘ransomware’ zijn. Logisch, want elke medewerker kan door simpelweg op een link te klikken of een kwaadaardig bestand te downloaden zonder het te weten een ransomware-aanval ontketenen. In hun wanhoop zijn organisaties al snel geneigd om losgeld te betalen om weer t1