Ransomware is grootste bron van zorgen

malware

Ransomware blijft de grootste bron van zorgen voor IT security professionals. Bijna 46% van de organisaties heeft in de afgelopen twaalf maanden met een ransomware uitbraak te maken gehad. In meer dan de helft van de gevallen werden hierbij meer dan vijf apparaten getroffen.

Dit blijkt uit onderzoek van Enterprise Strategy Group in opdracht van beveiligingsbedrijf Cylance onder 300 IT security professionals. Van de bedrijven die in de afgelopen twaalf maanden door ransomware zijn getroffen, geeft 60% aan meerdere malen met dezelfde ransomware te maken te hebben gehad. 12% van de getroffen bedrijven geeft aan het geëiste losgeld te hebben betaald in een poging systemen en data weer toegankelijk te maken.

Bekende en onbekende malware

35% van de respondenten noemt bekende malware de bedreiging waar zij in de laatste twee jaar het vaakst mee te maken hebben gehad. 29% stelt juist het meest geconfronteerd te worden met onbekende malware, waarvoor nog geen malware-signature beschikbaar is.

44% noemt onbekende malware de grootste bedreiging voor endpoints binnen het bedrijf. De grootste impact van gecompromitteerde endpoints is volgens respondenten een onderbreking van de bedrijfsvoering (32%), verminderde productiviteit van kenniswerkers (31%) en vertraging van andere IT-projecten (28%).

82% is bezorgd over staatshackers

IT security professionals maken zich het meeste zorgen over de dreiging die uitgaat van cybercriminelen (90%), gevolgd door staatshackers (82%), hacktivisten (79%) en insiders (78%). Machine learning wordt het vaakst ingezet als beveiligingsmaatregel om dergelijke aanvallers buiten de deur te houden. 47% van de respondenten zet deze technologie momenteel in, terwijl 23% testen hiermee uitvoert. Tweederde van de respondenten geeft aan dat machine learning zowel nieuwe als onbekende malware gedetecteerd die andere endpoint security oplossingen weet te omzeilen. 25% stelt machine learning in te zetten om de productiviteit te vergroten.

Lees ook
Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1