Ransomware 'Fayboy' baseert hoogte van losgeld op woonplaats van slachtoffer

Nieuw ontdekte ransomware blijkt in staat te zijn het geëiste losgeld aan te passen aan het land waarin het slachtoffer woont. Slachtoffers uit landen met een relatief hoog inkomen moeten hierdoor meer losgeld betalen dan slachtoffers in landen met een relatief laag inkomen.

Dit meldt het threat intelligence bedrijf Recorded Future. De ransomware heet Fatboy en is volgens Recorded Future de eerste ransomware waarvan bekend is dat het losgeld automatisch wordt aangepast op de geografische locatie van slachtoffers. De tarieven die Fatboy hanteert zijn gebaseerd op de Big Mac Index, een tool van The Economist waarmee de waarde van valuta kan worden vergeleken door de prijs van een Big Mac in verschillende landen naast elkaar te leggen.

Ransomware-as-a-Service

De ransomware wordt sinds eind maart aangeboden op een Russische cybercrimeforum als Ransomware-as-a-Service. Hierbij betalen cybercriminelen voor het gebruik van de tool, waardoor zij zelf geen ransomware hoeven te ontwikkelen. Dit maakt de kwaadaardige software beschikbaar voor een brede groep cybercriminelen en maakt het opzetten van een aanval met Fatbot relatief eenvoudig.

De ransomware wordt pas sinds eind maart aangeboden, maar de maker van de ransomware werkt hier al langer mee. Zo geeft de malware-auteur op Russische cybercrimeforum aan sinds 7 februari 5.321 dollar te hebben verdiend met eigen campagnes die zijn opgezet met Fatboy.

De melding die Fatboy laat zien op geïnfecteerde systemen (bron: Recorded Future)

Lees ook
Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Het aantal ransomwarebesmettingen is het afgelopen kwartaal iets afgenomen, ondanks grootschalige campagnes. Maar liefst 95% van de malware vindt momenteel zijn weg naar slachtoffers via versleutelde verbindingen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Melissa: samenwerkingsverband ransomwarebestrijding

Melissa: samenwerkingsverband ransomwarebestrijding

Het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland en diverse private partijen* uit de cybersecuritysector hebben vandaag het convenant ‘Melissa’ ondertekend. Melissa is een samenwerkingsverband tussen deze publieke en private partijen om ransomwareaanvallen te bestrijden. Het gezamenlijke1

Barracuda: AI wordt steeds vaker ingezet bij ransomware-aanvallen

Barracuda: AI wordt steeds vaker ingezet bij ransomware-aanvallen

Uit de vijfde jaarlijkse Ransomware Threat Spotlight van Barracuda blijkt dat in drie belangrijke sectoren - gemeenten, onderwijs en de zorg - het aantal gerapporteerde aanvallen sinds vorig jaar is verdubbeld en meer dan verviervoudigd is sinds 2021.