Ransomware 'Fayboy' baseert hoogte van losgeld op woonplaats van slachtoffer

Nieuw ontdekte ransomware blijkt in staat te zijn het geëiste losgeld aan te passen aan het land waarin het slachtoffer woont. Slachtoffers uit landen met een relatief hoog inkomen moeten hierdoor meer losgeld betalen dan slachtoffers in landen met een relatief laag inkomen.

Dit meldt het threat intelligence bedrijf Recorded Future. De ransomware heet Fatboy en is volgens Recorded Future de eerste ransomware waarvan bekend is dat het losgeld automatisch wordt aangepast op de geografische locatie van slachtoffers. De tarieven die Fatboy hanteert zijn gebaseerd op de Big Mac Index, een tool van The Economist waarmee de waarde van valuta kan worden vergeleken door de prijs van een Big Mac in verschillende landen naast elkaar te leggen.

Ransomware-as-a-Service

De ransomware wordt sinds eind maart aangeboden op een Russische cybercrimeforum als Ransomware-as-a-Service. Hierbij betalen cybercriminelen voor het gebruik van de tool, waardoor zij zelf geen ransomware hoeven te ontwikkelen. Dit maakt de kwaadaardige software beschikbaar voor een brede groep cybercriminelen en maakt het opzetten van een aanval met Fatbot relatief eenvoudig.

De ransomware wordt pas sinds eind maart aangeboden, maar de maker van de ransomware werkt hier al langer mee. Zo geeft de malware-auteur op Russische cybercrimeforum aan sinds 7 februari 5.321 dollar te hebben verdiend met eigen campagnes die zijn opgezet met Fatboy.

De melding die Fatboy laat zien op geïnfecteerde systemen (bron: Recorded Future)

Lees ook
Politiediensten halen LockBit infra offline

Politiediensten halen LockBit infra offline

Op 20 februari 2024 hebben Europol, de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien landen met een grote verstoringsactie 34 servers uit de lucht gehaald van de ransomware groepering LockBit.

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.