Ransomware Bad Rabbit maakt slachtoffers in Oekraïne, Rusland, Duitsland en Turkije

malware

De ransomware Bad Rabbit zorgt in zowel Oekraïne en Rusland voor problemen. Onder meer de internationale luchthaven in het Oekraïense stad en het Russische persbureau Interfax zijn getroffen. De makers van de ransomware eisen 300 dollar losgeld dat betaald dient te worden in Bitcoin. De ransomware maakt ook slachtoffers in Turkije en Duitsland, al zijn de problemen hier naar verluid minder groot.

De ransomware-uitbraak leidt tot flinke problemen. Zo is het informaticasysteem op de internationale luchthaven van Odessa getroffen en kan in de metro in de Oekraïense hoofdstad Kiev niet worden betaald met betaalkaarten. Daarnaast zijn in Rusland drie mediaorganisaties getroffen, waaronder het persbureau Interfax en de informaticawebsite Fontanka.ru van de Russische stad Sint-Petersburg.

Kaspersky Lab meldt dat de meeste slachtoffers zich in Rusland bevinden. Het beveiligingsbedrijf spreekt van een gerichte aanval op bedrijfsnetwerken, waarbij methodes worden gebruikt die vergelijkbaar zijn met de methodes die in de recente NotPetya-aanval werden gebruikt. Het bedrijf heeft echter niet kunnen bevestigen dat de aanval met Bad Rabbit gerelateerd is aan NotPetya. Meer informatie is hier beschikbaar.

Meer over
Lees ook
Zerto zag vraag naar oplossingen voor herstel van ransomware flink groeien in 2021

Zerto zag vraag naar oplossingen voor herstel van ransomware flink groeien in 2021

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, heeft in 2021 een sterke opmars gemaakt met de oplossingen voor het herstellen van ransomware. Naast de overname door HPE droegen diverse productintroducties, het winnen van prestigieuze prijzen, bijval vanuit de branche en een recordaantal nieuwe klanten en partners bij aan het succes.

Ransomware onderzoek: 83% van de succesvolle ransomware-aanvallen benut dubbele of driedubbele afpersingstactieken

Ransomware onderzoek: 83% van de succesvolle ransomware-aanvallen benut dubbele of driedubbele afpersingstactieken

Venafi, gespecialiseerd in het beschermen van machine-identiteiten, maakt de resultaten bekend van een wereldwijd onderzoek onder zo’n 600 beslissers op het gebied van IT. Daaruit blijkt onder andere dat 83% van de succesvolle ransomware-aanvallen meerdere tactieken voor afpersing benut. De meest voorkomende zijn gestolen data gebruiken om klante1

Bijna de helft van de onderzochte security-incidenten in 2021 hield verband met ransomware

Bijna de helft van de onderzochte security-incidenten in 2021 hield verband met ransomware

Van januari tot november 2021 hield bijna elk tweede security-incident dat door het Global Emergency Response Team (GERT) van Kaspersky werd afgehandeld verband met ransomware (bijna 50% van alle Incident Response-verzoeken)- een stijging van bijna 12 procentpunten in vergelijking met 2020. Dit is een van de belangrijkste bevindingen uit Kaspersky1