Ransomware Bad Rabbit maakt slachtoffers in Oekraïne, Rusland, Duitsland en Turkije

malware

De ransomware Bad Rabbit zorgt in zowel Oekraïne en Rusland voor problemen. Onder meer de internationale luchthaven in het Oekraïense stad en het Russische persbureau Interfax zijn getroffen. De makers van de ransomware eisen 300 dollar losgeld dat betaald dient te worden in Bitcoin. De ransomware maakt ook slachtoffers in Turkije en Duitsland, al zijn de problemen hier naar verluid minder groot.

De ransomware-uitbraak leidt tot flinke problemen. Zo is het informaticasysteem op de internationale luchthaven van Odessa getroffen en kan in de metro in de Oekraïense hoofdstad Kiev niet worden betaald met betaalkaarten. Daarnaast zijn in Rusland drie mediaorganisaties getroffen, waaronder het persbureau Interfax en de informaticawebsite Fontanka.ru van de Russische stad Sint-Petersburg.

Kaspersky Lab meldt dat de meeste slachtoffers zich in Rusland bevinden. Het beveiligingsbedrijf spreekt van een gerichte aanval op bedrijfsnetwerken, waarbij methodes worden gebruikt die vergelijkbaar zijn met de methodes die in de recente NotPetya-aanval werden gebruikt. Het bedrijf heeft echter niet kunnen bevestigen dat de aanval met Bad Rabbit gerelateerd is aan NotPetya. Meer informatie is hier beschikbaar.

Meer over
Lees ook
NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp bestrijdt in realtime ransomware

NetApp biedt nieuwe mogelijkheden waarmee klanten hun data beter kunnen beschermen en herstellen tegen bedreigingen door ransomware. NetApp is één van de eerste die kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) direct in de primaire storage van bedrijven integreert en zo ransomware in real-time bestrijdt. De cyberresiliency-oplossingen v1

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

Vooruitblik 2024 E-Storage: Waarom zou je Bitcoins betalen?

2023 kunnen we zien als een kantelpunt. Waar organisaties zich tot nu toe vooral hebben gericht op de preventie van cyberaanvallen, is bij velen nu het bewustzijn gegroeid dat dit niet meer voldoende is.