Rabobank-klanten doelwit van phishingcampagne

Klanten van de Rabobank zijn doelwit van een phishingactie. De aanvallers proberen hiermee betaalpasgegevens en pincodes te achterhalen.

Hiervoor waarschuwt ESET Nederland. De e-mail presenteert een aanbieding voor een nieuwe betaalpas met een aankoopverzekering. Daarmee kunnen gebruikers aankopen die gedaan zijn met de betaalpas zogenaamd verzekeren. Een link in het bericht verwijst geïnteresseerden naar een zeer authentiek ogende website waarop de gebruiker onder andere zijn bankrekeningnummer, pasnummer en pincode moet achterlaten. Na het insturen krijgt de gebruiker een bericht dat de bank na 1 tot 3 dagen telefonisch contact opneemt om het traject verder af te handelen.

Onderwerpregel

De phishingmail is herkenbaar aan de onderwerpregel 'Tijdelijk gratis 180 dagen aankoopverzekering (bij uw betaalrekening)'. Als afzender staat het e-mailadres 'nieuwsletter@rabobank.nl' vermeld.

ESET waarschuwt dat de phishingaanval opvallend authentiek oogt. Het taalniveau is beter dan de gemiddelde phishingcampagne en de website waarop de gebruiker zijn gegevens moet achterlaten is redelijk geloofwaardig in de stijl van de Rabobank vormgegeven. Dat maakt de aanval volgens ESET zeer gevaarlijk.

Neem contact op met de Rabobank

Het beveiligingsbedrijf adviseert de gebruiker deze e-mail direct te verwijderen en eventueel contact op te nemen met zijn of haar Rabobank-filiaal. Volgens Managing Director Dave Maasland is het nooit verstandig in te gaan op dergelijke e-mailberichten van banken. "Een bank zal zijn cliënten nooit op deze manier vragen om persoons- en rekeninggegevens en/of de pincode." ESET Nederland adviseert bovendien regelmatig alle software te updaten en altijd gebruik te maken van securitysoftware.

Lees ook
Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Hackers misbruiken onwaakzaamheid over bekende kwetsbaarheid in netwerktijdprotocol

Sommige kwetsbaarheden worden zo weinig misbruikt dat eigenlijk niemand er aandacht aan besteed. Een voorbeeld hiervan is NTP-servers. Cybercriminelen hebben onverwachts een flinke hoeveelheid aanvallen op netwerktijdprotocol (NTP)-servers uitgevoerd, waardoor zij allerlei servers van grote bedrijven konden neerhalen. Symantec meldt een plotselin1

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1