Proofpoint 2022 Social Engineering Report

proofpoint

Social engineering is een tactiek die door bijna elke cybercrimineel wordt gebruikt om toegang te verkrijgen via e-mail. Van financieel gedreven cybercriminaliteit tot Business Email Compromise (BEC) en Advanced Persistent Threat (APT)-cyberaanvallen: Proofpoint heeft talloze methoden gezien die misbruik maken van de neiging van mensen om e-mails te openen en hierop te reageren. 
 
Aangezien mensen steeds beter worden in het herkennen van gevaarlijke e-mails, passen cybercriminelen hun methoden aan. Dat betekent dat ze met nieuwe tactieken moeten komen die mensen niet verwachten. In het 2022 Social Engineering rapport, hebben onderzoekers van Proofpoint de belangrijkste social engineering trends en observaties uit 2021 geanalyseeerd. Hieruit komen enkele veelvoorkomende misvattingen naar voren over hoe cybercriminelen aanvallen, waaronder: 
  • Cybercriminelen bouwen vertrouwen op bij slachtoffers door lange gesprekken te voeren.
  • Cybercriminelen maken meer misbruik van vertrouwde diensten van bedrijven.
  • Cybercriminelen gebruiken aanvullende methoden, zoals de telefoon, bij hun aanvallen.
  • Cybercriminelen zijn op de hoogte van bestaande gesprekken tussen collega's en passen dit toe in hun aanval.
  • Cybercriminelen maken regelmatig gebruik van actuele en relevante maatschappelijke thema's. 
Het 2022 Social Engineering Report onderzoekt welke diensten vaak worden misbruikt, zoals Google Drive of Discord; hoe Proofpoint miljoenen berichten onderschept waarin mensen worden aangespoord te bellen als onderdeel van een cyberaanval; en waarom methodes zoals thread hijacking zo goed werken.
 
Het gebruik van social engineering komt voor een groot deel voort uit het feit dat het effectief is. Ondanks de grote moeite die wordt gedaan om mensen te beschermen, slagen cybercriminelen er nog steeds in de menselijke factor te misbruiken voor financieel gewin. Dit zal voorlopig ook niet veranderen. De meeste cybercriminelen zijn inmiddels zover dat zij legitieme bedrijven kunnen nabootsen. Als gevolg daarvan zijn ze veerkrachtiger dan ooit en maken ze meer winst. Zolang de mens makkelijk te misleiden is, zullen cybercriminelen misbruik blijven maken van menselijk gedrag, instinct en emotie. 
 
Bedrijven moeten hun werknemers duidelijk maken dat schadelijke activiteiten heel normaal en zelfs onvermijdelijk zijn. Als meer mensen zich hiervan bewust worden en als het melden en oplossen van deze bedreigingen een vast prcoes wordt, zal het voor cybercriminelen steeds moeilijker worden om het menselijke element te misbruiken.
 
“Ondanks alle moeite om cybercriminelen te bestrijden, worden bedrijven nog steeds voor miljarden dollars per jaar opgelicht, afgeperst en gechanteerd. De strijd met cybercriminelen houdt maar niet op, aangezien zij hun werkwijze voortdurend veranderen om mensen aan te vallen", aldus Sherrod DeGrippo, Vice President, Threat Research and Detection bij Proofpoint. "Besluitvormers op het gebied van cybersecurity geven prioriteit aan de bescherming van fysieke systemen en de cloud, waardoor mensen een makkelijk doelwit blijven. Zolang er niet evenveel aandacht wordt besteed aan het menselijke element, zullen aanvallen worden opgezet die zich hierop richten. In dit nieuwe rapport worden veelgebruikte social engineering-technieken geanalyseerd en willen we foutieve aannames van organisaties en cybersecurity-teams ontkrachten."
 
Het volledige rapport is hier online te vinden.
Lees ook
security.txt verplicht voor overheid

security.txt verplicht voor overheid

Per 25 mei 2023 is security.txt toegevoegd aan de 'Pas toe of leg uit'-lijst van Forum Standaardisatie. Dit betekent dat Nederlandse gemeenten, provincies, rijk, waterschappen en alle uitvoeringsorganisaties verplicht zijn om deze open standaard toe te passen.

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert zijn jaarlijkse Voice of the CISO-rapport, waarin de belangrijkste uitdagingen, verwachtingen en prioriteiten van Chief Information Security Officers (CISO's) zijn onderzocht. 58% van de Nederlandse CISO's verwacht in de komende 12 maanden een cyberaanval op hun bedrijf.

Jamf Executive Threat Protection beschermt belangrijke functionarissen tegen geavanceerde dreigingen op mobiele devices

Jamf Executive Threat Protection beschermt belangrijke functionarissen tegen geavanceerde dreigingen op mobiele devices

Jamf heeft Jamf Executive Threat Protection gelanceerd: een geavanceerde detectie en reponse tool voor mobiele devices. De oplossing is gebouwd op basis van technologie die in september vorig jaar werd verworven bij de overname van ZecOps. Het biedt organisaties een efficiënte, op afstand beheerbare methode om devices te monitoren en snel te reageren...