Proofpoint 2022 Human Factor Report: cybercriminelen zijn creatief geworden
Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, presenteert zijn jaarlijkse Human Factor-rapport. Hierin wordt inzicht gegeven in de drie belangrijkste aspecten van gebruikersrisico's: kwetsbaarheid, aanvallen en privileges. Het rapport laat ook zien dat cybercriminelen op steeds creatievere wijze proberen om de menselijke kwetsbaarheid te exploiteren.
- Cybercriminelen beseffen dat onze smartphone de sleutel is tot zowel ons persoonlijke als ons professionele leven. In de VS is het aantal smishing-pogingen het afgelopen jaar meer dan verdubbeld, terwijl in het VK meer dan 50% van de smishing-pogingen in het teken stond van een pakket dat zogenaamd bezorgd zou worden. Bovendien voerden cybercriminelen meer dan 100.000 telefoongerichte aanvallen per dag uit.
- Gebruikers met hoge privileges zijn een interessant doelwit. Managers en leidinggevenden vormen slechts 10% van de totale gebruikers binnen organisaties, maar lopen wel bijna 50% groter risico op een cyberaanval.
- Meer dan 80% van de bedrijven wordt elke maand aangevallen door een gecompromitteerd leveranciersaccount. Training in beveiligingsbewustzijn die zich richt op bedreigingen in de supply chain is essentieel voor organisaties.
- Microsoft OneDrive en Google Drive worden het meest door aanvallers gebruikt. Vorig jaar had 35% van de cloudafnemers die een verdachte aanmelding zag, na de inbreuk ook te maken met verdachte bestandsactiviteit. Hieruit blijkt dat het risico groter wordt naarmate bedrijven meer gebruikmaken van de cloud. Gemiddeld bleek ongeveer 10% van de organisaties ten minste één goedgekeurde, actieve, maar schadelijke applicatie in hun omgeving te hebben.
- De hand-in-hand relatie tussen malware-verspreiders en ransomware-exploitanten gaat door. Meer dan 20 miljoen berichten probeerden tussen 1 januari en 31 december 2021 malware af te leveren die gekoppeld was aan een uiteindelijke ransomware-aanval.
- Aanvallers liften mee op de massacultuur. Cybercriminelen gebruikten in 2021 beroemdheden zoals Justin Bieber en The Weeknd, of Netflix-serie Squid Game in hun berichten. In oktober verstuurden cybercriminelen e-mails met Squid Game als thema naar slachtoffers in de VS. Hierbij werden de slachtoffers vroege toegang tot het volgende seizoen beloofd, of zelfs de mogelijkheid om in toekomstige afleveringen te figureren.
- Cybercriminelen blijven inspelen op wereldwijde conflicten. Eerder dit jaar reageerden dreigers en APT-groepen op de Russische invasie in Oekraïne. Proofpoint zag verwoestende wiper-malware die werd ingezet tegen Oekraïense organisaties en belangrijke communicatie-infrastructuur. Daarnaast zijn er Wit-Russische en Chinese partijen die zich specifiek richten op Europese instanties die betrokken zijn bij vluchtelingenopvang en andere hulpverlening.
Lees ook
"TA453 wijkt af van verwachtingen"
De Iraanse hackersgroep TA453 is de afgelopen jaren behoorlijk druk geweest. Alleen al in 2022 namen onderzoekers van Proofpoint waar dat deze groep een social engineering-techniek gebruikte die we Multi-Persona Impersonation noemen
Proofpoint neemt Illusive over
Proofpoint, een toonaangevend bedrijf op het gebied van cybersecurity en compliance, heeft een definitieve overeenkomst ondertekend voor de overname van Illusive, een leider en pionier op het gebied van Identity Threat Detection and Response (ITDR). De overname zal naar verwachting in januari 2023 worden afgerond, onder voorbehoud van de gebruikelijke...
DigiCert voorspelt cybersecurity voor 2023 en daarna
DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft zijn trends voor de cybersecurity in 2023 en daarna gepubliceerd. Deze voorspellingen, geschreven door DigiCert-experts Dr. Avesta Hojjati, Dean Coclin, Mike Nelson, Srinivas Kumar, Stephen Davidson, Steve Job en Tim Hollebeek, zijn gebaseerd op verschuivingen in technologie, gedrag van kwaadwillenden,...