Privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers inzichtelijk door datalek

data-freeimages-malkowitch

De privégegevens van 20.000 Nederlandse autokopers zijn via internet toegankelijk geweest. Dit was mogelijk door een fout in de website van kredietverstrekker AutoCash.

Dit meldt RTL Nieuws op basis van een tipgever. Deze geeft aan het lek al maanden geleden te hebben aangekaart bij de softwareleverancier, maar dat het lek niet is gedicht. RTL Z controleerde het lek en kon de gegevens van minstens 400 mensen inzien. Inmiddels is het lek gedicht.

URL wijzigen

Het probleem bevond zich in de online portaal van AutoCash, waar autodealers klanten met een krediet kunnen beheren. Na ingelogd te zijn op dit portaal kunnen kwaadwillenden door cijfers in de URL te wijzigen privégegevens inzien van andere personen die bij het platform zijn geregistreerd.

Door het lek waren ondermeer de maandelijkse krediet- of leasekosten en het IBAN-rekeningnummers, evenals de volledige naam, het woonadres en het telefoonnummers van personen in te zien. Daarnaast werd bij een deel van de klanten ook het netto maandsalaris, de hoogte van de huur of hypotheek en of zij alimentatie betalen getoond.

Melding bij Autoriteit Persoonsgegevens

AutoCash is onderdeel van Volkswagen Pon Financial Services, een samenwerking tussen Volkswagen en de Nederlandse auto-importeur Pon. Een woordvoerder van Volkswagen Pon Financial Services bevestigt aan RTL Nieuws dat het datalek inmiddels is gedicht en melding wordt gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het bedrijf zegt te betreuren dat RTL ons op het datalek heeft moeten wijzen en zegt de bescherming van klantgegevens aan te scherpen.

Meer over
Lees ook
Gratis handleiding helpt gebruikers anoniem te surfen via het Tor-netwerk

Gratis handleiding helpt gebruikers anoniem te surfen via het Tor-netwerk

Het Tor-netwerk is een anonimiseringsnetwerk waarmee gebruikers anoniem op internet kunnen surfen. Het gebruik van het Tor-netwerk is echter geen garantie dat de identiteit van de gebruikers daadwerkelijk geheim blijft. De gebruiker moet zijn manier van surfen ook aanpassen en goed opletten waar gegevens worden achtergelaten of wordt ingelogd. An1

Nederland ICT: 'Overheid moet meer openheid geven over informatieverzoeken bij bedrijven'

Nederland ICT: 'Overheid moet meer openheid geven over informatieverzoeken bij bedrijven'

Nederland ICT roept de overheid op meer openheid te geven over de informatieverzoeken die in het kader van strafrechtelijk onderzoek bij ICT-bedrijven worden ingediend. Bedrijven mogen van de overheid geen uitspraken doen over deze verzoeken om het strafrechtelijk onderzoek niet in de weg te zitten. Vanuit de maatschappij is echter juist vraag naa1

'Helft van de burgers besteedt geen enkele aandacht aan hun online veiligheid'

'Helft van de burgers besteedt geen enkele aandacht aan hun online veiligheid'

Veel burgers zijn boos over de spionagepraktijken van overheden. Het is dan ook opvallend dat meer dan de helft van de burgers geen enkele maatregelen neemt om zijn online veiligheid te beschermen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse overheid. Het onderzoek is onderdeel van Cyber Streetwise, een campagne die door de Britse overheid is opge1