Politie: ‘Toch geen datalek bij de gemeente Almelo’

data-freeimages-malkowitch

Vermoedelijk zijn er bij de gemeente Almelo geen gegevens uitgelekt. Ook is er geen bewijs dat er is ingebroken op de IT-systemen van de gemeente.

Dit maakt de politie bekend in een verklaring. De gemeente Almelo deed in september aangifte van computervredebreuk nadat het vermoeden bestond dat 20GB aan data was gestolen van Werkplein Twente. Dit is een samenwerkingsverband tussen het UWV en gemeenten met als doel werklozen aan een baan te helpen. Het datalek zou zijn ontstaan door een plug-in op de computers van één van de medewerker, die van 2 mei tot 9 september 2016 actief zou zijn geweest. In totaal zouden 282 personen door het datalek zijn getroffen. Onder de getroffen personen zouden zich ook inwoners van de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Wierden en Twenterand bevinden. Deze gemeenten zijn eveneens bij het Werkplein Twente betrokken.

Onderzoek

Naar aanleiding van de aangifte is het team Digitale Opsporing van de politie Oost-Nederland een onderzoek gestart in samenwerking met de gemeente. Hierbij hebben rechercheurs onderzocht of er sprake was van een inbreuk op de systemen en of er data is verdwenen. Daarnaast zijn externe onderzoeksbureau’s ingeschakeld door de gemeente om het vermeende datalek op te sporen. Ook de bevindingen van deze onderzoeksbureau’s zijn door de politie onderzocht. Ook is contact geweest tussen de rechercheurs en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie en is samengewerkt met het Team High Tech Crime (THTC) van de politie.

Nu het onderzoek is afgerond concludeert het team Digitale Opsporing van de politie Oost-Nederland dat er geen strafbaar feit heeft plaatsgevonden. Er is geen bewijs voor een inbraak op de systemen van de gemeente. Ook concludeert de politie daarnaast dat er geen gegevens zijn uitgelekt. Wel benadrukt de politie dat dit op basis van de beschikbare informatie niet met 100% zekerheid kan worden vastgesteld. Wel is met zekerheid te zeggen dat er geen gegevens zijn uitgelekt waarmee burgers benaderd kunnen worden.

Lees ook
Wat is de werkelijke ROI van e-mailbeveiligingssystemen?

Wat is de werkelijke ROI van e-mailbeveiligingssystemen?

Afgelopen jaar onderzocht Zivver hoe werknemers omgaan met de verschillende, vaak nieuwe, mogelijkheden om op afstand samen te werken en te communiceren. Het onderzoek ‘Freedom to Focus’ rapporteert dat meer dan 50% van de werknemers in de afgelopen twee jaar het aantal en het soort samenwerkingstools in hun bedrijf heeft zien toenemen.

Proofpoint:  Iraanse hackers richten zich op westerse beleidsdeskundigen

Proofpoint: Iraanse hackers richten zich op westerse beleidsdeskundigen

Recent onderzoek van Proofpoint toont aan hoe de Iraanse hackergroep TA453 (ook bekend als Charming Kitten, PHOSPHORUS en APT42) zich richt op mensen die gespecialiseerd zijn in Midden-Oosterse kwesties, nucleaire veiligheid en genoomonderzoek. Bij elke gerichte e-mailaanval gebruikt de groep meerdere valse identiteiten. De e-mails bootsen bestaan1

Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

De traditionele 9-tot-5-werkdag op kantoor is verleden tijd. In plaats daarvan wordt in de huidige wereld van hybride werken verwacht dat men 'altijd aan staat'. Nu mensen steeds meer uren werken vanaf allerlei locaties en apparaten, worden bedrijven steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. De Verizon Mobile Security Index (MSI) 2022 laat zien dat1