Politie: ‘Toch geen datalek bij de gemeente Almelo’

data-freeimages-malkowitch

Vermoedelijk zijn er bij de gemeente Almelo geen gegevens uitgelekt. Ook is er geen bewijs dat er is ingebroken op de IT-systemen van de gemeente.

Dit maakt de politie bekend in een verklaring. De gemeente Almelo deed in september aangifte van computervredebreuk nadat het vermoeden bestond dat 20GB aan data was gestolen van Werkplein Twente. Dit is een samenwerkingsverband tussen het UWV en gemeenten met als doel werklozen aan een baan te helpen. Het datalek zou zijn ontstaan door een plug-in op de computers van één van de medewerker, die van 2 mei tot 9 september 2016 actief zou zijn geweest. In totaal zouden 282 personen door het datalek zijn getroffen. Onder de getroffen personen zouden zich ook inwoners van de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Wierden en Twenterand bevinden. Deze gemeenten zijn eveneens bij het Werkplein Twente betrokken.

Onderzoek

Naar aanleiding van de aangifte is het team Digitale Opsporing van de politie Oost-Nederland een onderzoek gestart in samenwerking met de gemeente. Hierbij hebben rechercheurs onderzocht of er sprake was van een inbreuk op de systemen en of er data is verdwenen. Daarnaast zijn externe onderzoeksbureau’s ingeschakeld door de gemeente om het vermeende datalek op te sporen. Ook de bevindingen van deze onderzoeksbureau’s zijn door de politie onderzocht. Ook is contact geweest tussen de rechercheurs en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie en is samengewerkt met het Team High Tech Crime (THTC) van de politie.

Nu het onderzoek is afgerond concludeert het team Digitale Opsporing van de politie Oost-Nederland dat er geen strafbaar feit heeft plaatsgevonden. Er is geen bewijs voor een inbraak op de systemen van de gemeente. Ook concludeert de politie daarnaast dat er geen gegevens zijn uitgelekt. Wel benadrukt de politie dat dit op basis van de beschikbare informatie niet met 100% zekerheid kan worden vastgesteld. Wel is met zekerheid te zeggen dat er geen gegevens zijn uitgelekt waarmee burgers benaderd kunnen worden.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.