Politie rolt bende op die miljoen euro stal via phishing

handboeien-klein

De Nederlandse politie heeft vier mannen en een vrouw opgepakt voor oplichting en witwassen. De groep zou via phishing ongeveer een miljoen euro hebben gestolen van bankrekeningen van rekeninghouders. In een poging dit geld te witwassen werden van het geld auto’s gekocht, die vervolgens direct weer werden doorverkocht.

De politie meldt dat de criminelen phishingmailtjes verstuurden waarin rekenhouders werden gevraagd op een link te klikken en bankgegevens achter te laten. Aan de hand van deze gegevens werden slachtoffers met veel geld op hun rekening geselecteerd. Met deze slachtoffers werd contact opgenomen door een verdachte, die zich voordeed als bankmedewerker. Met het verhaal dat gegevens moesten worden geüpdatet werden rekeninghouders gevraagd inloggegevens te overhandigen.

Katvanger

De politie vermoedt dat tijdens zo’n telefoongesprek andere verdachten inlogden op de internetbankieromgeving van slachtoffers. Vanuit deze omgeving werden grote bedragen direct overgemaakt aan een autoverkoper, particulier of garagebedrijf. Op het moment van overboeking zou bij de autoverkoper al een ‘katvanger’ klaar hebben gestaan, die de auto meekreeg zodra het geld was ontvangen. Dit voertuig werd in veel gevallen direct weer doorverkocht, regelmatig voor verkoopprijzen die opvallend lager waren dan de aanschafprijzen.

De vijf verdachten zijn aangehouden tijdens huiszoekingen in Amsterdam en Hoogvliet. Hierbij zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen, waaronder computers, mobiele telefoons en USB-sticks. In één van de woningen zijn daarnaast ‘belinstructies’ aangetroffen voor contact met slachtoffers. De rechter-commissaris heeft donderdag 18 juni besloten dat de voorlopige hechtenis van de vijf verdachten met 14 dagen wordt verlengd.

Lees ook
"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.