Politie houdt verdachten aan voor witwassen van bitcoins

politie

De politie heeft op 14 maart drie mannen aangehouden voor het witwassen van bitcoins. Hierbij zijn geld en luxe goederen in beslag genomen. In het onderzoek heeft de Nederlandse politie samengewerkt met de Britse National Crime Agency.

Met bitcoins kan online op allerlei plaatsen worden betaald voor legale goederen en diensten. Ook criminelen maken echter gebruik van bitcoins, onder andere op het darkweb. Om het inwisselen van bitcoins voor cash traceerbaar kan zijn maken criminelen gebruik van illegale ‘exchangers’. Deze wisselen tegen hoge commissies bitcoins om in contant geld.

Money mules

De hoofdverdachte die is aangehouden is volgens de politie zo’n illegale exchanger. De verdachte zou bitcoins hebben gekregen van criminelen en deze met behulp van money mules hebben omgezet in contanten. Ook twee money mules zijn aangehouden. De politie vermoedt dat de hoofdverdachte miljoenen euro’s heeft witgewassen voor criminelen.

Bij doorzoekingen zijn grote sommen geld in beslag genomen. In totaal gaat het om ongeveer 90.000 euro. Daarnaast zijn een boot en een dure auto in beslag genomen. De hoofdverdachte is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.