Politie haalt versleuteld communicatienetwerk offline

Een versleuteld communicatienetwerk is dinsdag 19 april uit de lucht gehaald door de politie en het Openbaar Ministerie. Hierbij is een 36-jarige man uit Nijmegen aangehouden wegens witwassen. Het netwerk zou op grote schaal worden gebruikt door criminelen om in het geheim met elkaar te kunnen communiceren.

De politie meldt dat criminelen al langer Pretty Good Privacy (PGP) versleuteling inzetten om hun onderlinge communicatie af te schermen en te beveiligen. Hiervoor gebruiken zij speciale telefoons die zijn voorzien van encryptiesoftware. Door de versleuteling is de communicatie niet tot nauwelijks in te zien voor opsporingsinstanties. Onder andere in strafrechtelijke onderzoeken naar liquidaties, Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) en handel in verdovende middelen liep de politie tegen dit probleem aan.

Onderzoek

Dit was voor de politie aanleiding onder het gezag van het Landelijk Parket een onderzoek te starten naar de grootste aanbieder van deze diensten in Nederland. Dit bedrijf, waarvan de naam niet wordt genoemd, is gevestigd in Nijmegen en verkocht voor ongeveer 1.500 per apparaat aangepaste telefoons. Met behulp van deze apparaten kon worden gecommuniceerd via speciale servers van het bedrijf. Misdaadnieuws meldt dat het gaat om het Nijmeegse bedrijf Ennetcom, dat BlackBerry's levert.

Bij de politieactie zijn meerdere servers in Nederland offline gehaald. De data op deze servers is gekopieerd en wordt onderzocht. Bij de actie is ook de data van een Canadese servers in samenwerking met de Canadese politie gekopieerd en tijdelijk buiten werking gesteld.

Versleuteld netwerk van crimineel Nederland

“Met het uit de lucht halen van de servers heeft de politie vermoedelijk het grootste versleutelde netwerk van crimineel Nederland veiliggesteld. Politie en OM hebben extra aandacht voor bedrijven die deze diensten aanbieden aan criminelen. Criminele dienstverleners worden regelmatig vervolgd voor witwassen. Politie en OM volgen de verschillende ontwikkelingen op het gebied van encryptie, S/MIME en OneBCcards, met grote belangstelling”, meldt de politie in een nieuwsbericht over de actie.

Ook wordt in het bericht benadrukt dat de politie en het OM er alles aan doen gegevens van criminelen gebruikers van deze diensten veilig te stellen. Het OM zegt diverse bedrijven in Nederland te hebben bevolen justitie toegang te verlenen tot de digitale infrastructuur van het bedrijf. Zo zouden bedrijven onder andere zijn opgedragen wachtwoorden te verstrekken.

19.000 gebruikers

Het netwerk dat wordt ongezocht heeft volgens de politie ongeveer 19.000 gebruikers. Zij krijgen automatisch een boodschap te zien dat het systeem door de politie is gekopieerd en wordt onderzocht. Wie zich bijvoorbeeld op het verschoningsrecht kan beroepen kan zich melden via een in het bericht vermeld e-mailadres.

Meer over
Lees ook

DarkMatter levert eerste beveiligde KATIM smartphones aan klanten (video)

De beveiligde smartphone KATIM van het in Abu Dhabi gevestigde beveiligingsbedrijf DarkMatter wordt sinds kort aan de eerste klanten geleverd. Deze smartphone is volledig gericht op beveiliging en versleutelt standaard ieder telefoongesprek van gebruikers. Ook bevat het apparaat een fysieke knop aan de zijkant waarmee zowel de camera als microfoon in het apparaat fysiek worden losgekoppeld om spionage tegen te gaan. De smartphone draait op het zelfontwikkelde en beveiligde besturingssysteem KATIM OS, dat op Android is gebaseerd. Gebruikers krijgen daarnaast toegang tot door DarkMatter ontwikk1

Wibu-Systems maakt CodeMeter geschikt voor Intel SGX

Wibu-Systems maakt CodeMeter geschikt voor Intel SGX

CodeMeter, een technologie van Wibu-Systems voor softwarebescherming en licentiemanagement, kan voortaan worden gebruikt in combinatie met Intel Software Guard Extensions (Intel SGX) op Windows platformen. De CodeMeter technologie is gericht het automatisch dan wel handmatig beschermen van software, firmware en data. De CodeMeter technologie bied1

Wibu-Systems lanceert CMStick/BMC dongle

Wibu-Systems lanceert CMStick/BMC dongle

Wibu-Systems presenteert tijdens Embedded World van 27 februari tot en met 1 maart CMStick/BMC, het nieuwste lid van de familie van dongles voor het veilig opslaan van cryptografische sleutels en softwarelicenties. CmStick/BMC is een System in Package (SiP) met een metalen behuizing, ondersteuning voor USB 3.1 voor snelle dataoverdracht en een SL1