Politie haalt servers achter Wildfire ransomware offline

malware

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben een server offline gehaald die gebruikt werd voor het Wildfire virus. Op basis van decryptiesleutels die op de server zijn aangetroffen is een nieuwe tool toegevoegd aan de website ‘No more ransom’, waarmee slachtoffers hun gegijzelde computers en data weer toegankelijk kunnen maken.

De offline gehaalde server is onderzocht door het Team High Tech Crime. Uit de gegevens die op server is aangetroffen blijkt dat bijna 5.800 gebruikers slachtoffer zijn geworden van de ransomware. In totaal betaalden 236 slachtoffers gezamenlijk bijna 70.000 euro aan de cybercriminelen om hun computer weer toegankelijk te maken.

Gegijzelde data ontsleutelen

Op basis van de aangetroffen decryptiesleutels hebben Intel en Kaspersky Lab een tool ontwikkeld waarmee slachtoffers van de Wildfire ransomware hun data weer kunnen ontsleutelen. Deze tool is beschikbaar op de website No more ransom. Door het offline halen van de server is de verbinding tussen de geïnfecteerde machines en de cybercriminelen verbroken. Slachtoffers krijgen nu een melding te zien waarin zij worden verwezen naar de No more ransom-website.

De website ‘No more ransom’ is sinds de lancering op 25 juli al bijna 300.000 keer bezocht, meldt de politie. Enkele honderden bezoekers hebben met behulp van de site hun door ransomware gegijzelde computers en data kunnen ontsleutelen.

Lees ook
Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Onderzoek WatchGuard: aantal ransomwarebesmettingen neemt iets af

Het aantal ransomwarebesmettingen is het afgelopen kwartaal iets afgenomen, ondanks grootschalige campagnes. Maar liefst 95% van de malware vindt momenteel zijn weg naar slachtoffers via versleutelde verbindingen. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

Melissa: samenwerkingsverband ransomwarebestrijding

Melissa: samenwerkingsverband ransomwarebestrijding

Het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland en diverse private partijen* uit de cybersecuritysector hebben vandaag het convenant ‘Melissa’ ondertekend. Melissa is een samenwerkingsverband tussen deze publieke en private partijen om ransomwareaanvallen te bestrijden. Het gezamenlijke1