Politie bezorgd over groeiende aanbod van Cybercrime as a Service

hacker

Software om cybercriminaliteit te plegen zijn steeds eenvoudiger en in steeds grotere hoeveelheden beschikbaar. De politie maakt zich grote zorgen over dit groeiende aanbod.

Plaatsvervangend hoofd landelijke recherche Inge Philips en portefeuillehouder Intensivering Aanpak Cybercrime Nationale Politie Rob van Bree trekken in een interview met De Telegraaf aan de bel over het groeiende aanbod. "Het is ’cybercrime as a service’. Softwarepakketjes voor het hacken van websites, phishing en ’ransomware’, waarmee gegevens van een bedrijf kunnen worden gegijzeld, zijn makkelijker te koop en in een steeds groter assortiment”, aldus Van Bree.

Software om cyberaanvallen op te zetten zijn op het Dark Web, een deel van het internet dat uitsluitend met speciale software toegankelijk is. Cybercrime as a Service geeft een leek op het gebied van ICT de mogelijkheid cyberaanvallen op te zetten. Zo kan iedereen tegenwoordig met tools die relatief eenvoudig beschikbaar zijn een ransomware campagne opzetten, data van een bedrijf in gijzeling nemen en losgeld eisen. "De mogelijkheden om cybercriminaliteit te plegen worden steeds groter. Dat is erg zorgwekkend”, aldus Philips.

Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1