Politie bezorgd over groeiende aanbod van Cybercrime as a Service

hacker

Software om cybercriminaliteit te plegen zijn steeds eenvoudiger en in steeds grotere hoeveelheden beschikbaar. De politie maakt zich grote zorgen over dit groeiende aanbod.

Plaatsvervangend hoofd landelijke recherche Inge Philips en portefeuillehouder Intensivering Aanpak Cybercrime Nationale Politie Rob van Bree trekken in een interview met De Telegraaf aan de bel over het groeiende aanbod. "Het is ’cybercrime as a service’. Softwarepakketjes voor het hacken van websites, phishing en ’ransomware’, waarmee gegevens van een bedrijf kunnen worden gegijzeld, zijn makkelijker te koop en in een steeds groter assortiment”, aldus Van Bree.

Software om cyberaanvallen op te zetten zijn op het Dark Web, een deel van het internet dat uitsluitend met speciale software toegankelijk is. Cybercrime as a Service geeft een leek op het gebied van ICT de mogelijkheid cyberaanvallen op te zetten. Zo kan iedereen tegenwoordig met tools die relatief eenvoudig beschikbaar zijn een ransomware campagne opzetten, data van een bedrijf in gijzeling nemen en losgeld eisen. "De mogelijkheden om cybercriminaliteit te plegen worden steeds groter. Dat is erg zorgwekkend”, aldus Philips.

Lees ook
De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.