Politie bezorgd over groeiende aanbod van Cybercrime as a Service

hacker

Software om cybercriminaliteit te plegen zijn steeds eenvoudiger en in steeds grotere hoeveelheden beschikbaar. De politie maakt zich grote zorgen over dit groeiende aanbod.

Plaatsvervangend hoofd landelijke recherche Inge Philips en portefeuillehouder Intensivering Aanpak Cybercrime Nationale Politie Rob van Bree trekken in een interview met De Telegraaf aan de bel over het groeiende aanbod. "Het is ’cybercrime as a service’. Softwarepakketjes voor het hacken van websites, phishing en ’ransomware’, waarmee gegevens van een bedrijf kunnen worden gegijzeld, zijn makkelijker te koop en in een steeds groter assortiment”, aldus Van Bree.

Software om cyberaanvallen op te zetten zijn op het Dark Web, een deel van het internet dat uitsluitend met speciale software toegankelijk is. Cybercrime as a Service geeft een leek op het gebied van ICT de mogelijkheid cyberaanvallen op te zetten. Zo kan iedereen tegenwoordig met tools die relatief eenvoudig beschikbaar zijn een ransomware campagne opzetten, data van een bedrijf in gijzeling nemen en losgeld eisen. "De mogelijkheden om cybercriminaliteit te plegen worden steeds groter. Dat is erg zorgwekkend”, aldus Philips.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1