Piek in aantal Nederlandse Locky-besmettingen

Beveiligingsbedrijf ESET meldt een forse piek aan Locky-besmettingen in Nederland. Op maar liefst 54% van alle Nederlandse systemen beveiligd met ESET-software is een aanval van JS/Danger.ScriptAttachment, de dropper die Locky downloadt, voorkomen. Waar de agressieve malware-variant zich eerst voornamelijk richtte op consumenten, ziet ESET nu voornamelijk aanvallen op systemen in het bedrijfsleven.

De aanvalsgolf speelt momenteel op Europees niveau. Nederland staat met een detectiegraad van 54% op de vierde plek wat betreft de hevigheid ervan. Andere landen waar veel aanvalspogingen zijn gesignaleerd zijn Luxemburg (67%), Tsjechië (60%), Oostenrijk (57%) en het Verenigd Koninkrijk (51%). Het probleem doet zich echter ook in andere landen voor.

Ransomware

De ransomware-aanval begint doorgaans met een authentiek ogende e-mail waarin de gebruiker wordt gevraagd een bijlage te openen. Valt de gebruiker voor deze scam, dan haalt het script de ransomware, vaak de Locky-variant, binnen. Op deze manier omzeilt de aanvaller de firewall.

Locky is één van de gevaarlijkste cyberdreigingen van dit moment. Het maakt het doelsysteem en de data die zich daarop bevindt compleet onbruikbaar door deze te versleutelen. De data is alleen weer beschikbaar na betaling van losgeld, of het terugzetten van een back-up.

Vertrouwen misbruiken

"Aanvallers misbruiken het goede vertrouwen van medewerkers. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat een groter security-bewustzijn het belangrijkste wapen is in de strijd tegen deze ransomware", zegt Dave Maasland, Managing Director van ESET Nederland. "Daarnaast is een actuele back-up echt onmisbaar, net als een degelijk updatebeleid voor alle software en adequate beveiligingsoplossingen."

Lees ook
Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Nieuwe malware gebruikt Windows om Android-apparaten te infecteren

Een nieuwe vorm van Android-malware dringt smartphones en tablets binnen via Windows-machines. De malware infecteert in eerste instantie de Windows-machine en wacht af tot een Android-smartphone of -tablet met de computer wordt verbonden. Zodra dit gebeurt dringt de malware het mobiele apparaat binnen en nestelt zich in Android. Het gaat om de ma1

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

Trojan vermomt zich als Windows-variant van WhatsApp

WhatsApp is een populaire chatapp voor smartphones waarmee gebruikers via internet tekstberichten naar elkaar kunnen sturen. Een nieuwe Trojan probeert op de populariteit van WhatsApp mee te liften en claimt een PC-versie van de app te zijn. De Trojan is ontdekt door Kaspersky Labs. De malware wordt via spamberichten verspreidt en meldt dat Whats1

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

De Internet-of-Things is een ontwikkeling waar bij allerlei dagelijkse apparaten worden verbonden met internet. Ook deze apparaten worden hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen. Dit blijkt onder andere uit de ontdekking van een botnet dat deels is opgebouwd uit televisies en tenminste één koelkast. Het botnet is ontdekt door beveiligingsonderzoe1