Phishingmails over apenpokkenvirus in omloop

mimecast2021

Cybercriminelen versturen phishingmails over het apenpokkenvirus aan bedrijven. In de e-mails staat dat de medewerkers een training over de voorzorgsmaatregelen tegen het virus moeten doorlopen. Het gaat om een wereldwijde phishingcampagne, zo waarschuwt cyberbeveiliger Mimecast.

Sinds begin mei zijn in Europa honderden besmettingen met apenpokken vastgesteld. Ook in Nederland zijn enkele tientallen gevallen gemeld. Nu blijkt dat cybercriminelen het virus misbruiken om inloggegevens voor bedrijfssystemen te stelen. Mimecast heeft inmiddels zo’n 1600 phishingmails over het apenpokkenvirus gedetecteerd. Vooral Britse en Amerikaanse organisaties zijn doelwit.

 

De phishingmail is gericht aan medewerkers. Hun werkgever zou alle ontwikkelingen rondom het apenpokkenvirus nauwgezet volgen, inclusief updates van officiële instanties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie. De training is zogenaamd bedoeld om medewerkers te informeren over het virus en hen hiertegen te beschermen. De e-mail eindigt met een link: ‘Klik hier voor de verplichte veiligheidstraining over apenpokken’. In werkelijkheid leidt de link naar een nagemaakte loginpagina voor Office 365. 

 

Het apenpokkenvirus krijgt veel media-aandacht, dus het is niet verrassend dat cybercriminelen erop inhaken”, zegt Tim Campbell, hoofd threat intelligence analysis bij Mimecast. “Ze misbruiken de angst voor het virus om hun phishingmails relevanter te maken. Omdat dit een interne e-mail lijkt, wordt de kans groter dat medewerkers op de link klikken en hun inloggegevens invullen. Eén moment van onoplettendheid is genoeg.”

 

Volgens Campbell onderstreept deze phishingcampagne het belang van security-awarenesstrainingen. “Uit onderzoek van Mimecast blijkt dat 36 procent van de datalekken begint bij een phishingaanval. Het is dan ook cruciaal om uw personeel regelmatig te trainen in gevaarherkenning. Zo verkleint u de kans dat zij in dit soort gewiekste phishingmails trappen.”

Meer over
Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Hoe phishingbewust is jouw organisatie echt?

Het NK-Phishing is terug! Na vier succesvolle edities is de competitie waarbij medewerkers van verschillende organisaties worden getest er weer. Lukt het jouw team om de phishing mails van dit jaar te herkennen? In teams van 10 strijd jouw organisatie tegen meer dan 500 andere deelnemers voor een mooie prijs.