Phishers richten hun pijlen op Nederlandse Apple gebruikers

phishing2

Aanvallers proberen via een phishingmail gericht aan Nederland Apple gebruikers inloggegevens in handen te krijgen. De phishingmail stelt dat de Apple ID-accountinformatie van de gebruiker is verlopen en verzoekt hen hun gegevens te updaten door in te loggen op een website. Deze lijkt op het eerste oog van Apple te zijn, maar staat in werkelijkheid onder beheer van de cybercriminelen.

Hiervoor waarschuwt ESET Nederland. De e-mails zijn ontdekt na analyse vanuit het ESET Nederland Security Operations Center (SOC). De aanvallers vragen gebruikers te klikken op een link in de phishingmail, waarna ze op een malafide website moeten inloggen met hun Apple ID-accountgegevens. De hackers gebruiken voor deze website diverse URL’s, waarvan het merendeel niet meer actief is. De phishingmail kan worden herkend aan de onderwerpregel 'Betreffende uw Apple ID'. De aanvallers versturen de phishingmail vanuit verschillende e-mailadressen. ESET noemt het zeer waarschijnlijk dat het daarbij gaat om vervalste versies van bestaande e-mailadressen.

ESET Nederland waarschuwt gebruikers een e-mail met een dergelijk verzoek direct te verwijderen en niet op het verzoek in te gaan. "Geen enkele fabrikant vraagt per e-mail om zogenaamd verouderde inloggegevens bij te werken. Het is dus nooit verstandig op dergelijke verzoeken in te gaan.", zegt Donny Maasland, Head of Cybersecurity Services and Research van ESET Nederland. Hij benadrukt: "Geen enkel besturingssysteem is 100 procent veilig. Ook Apple-gebruikers zijn steeds vaker doelwit van phishing-campagnes. Daarbij komt dat veel Apple-gebruikers geen security-oplossing hebben met anti-phishing." ESET Nederland adviseert regelmatig alle software te updaten en altijd gebruik te maken van beveiligingssoftware.

Lees ook
Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.