Persoonlijke gegevens van 50 miljoen Turken uitgelekt

privacy-prive-private-marmit

Persoonlijke gegevens van bijna 50 miljoen Turken zijn uitgelekt bij een grootschalig datalek. Onder andere om namen, adressen, geboorteplaatsen, geboortedata en identificatienummers (burgerservicenummers) zijn uitgelekt.

De data is door cybercriminelen op internet gepubliceerd. Associated Press heeft de proef op de som genomen en heeft tien identificatienummers van Turkse burgers gecontroleerd. Acht hiervan bleken te kloppen.

‘Sommige data stamt uit 2008’

Het is niet duidelijk waar de informatie is buitgemaakt. De Turkse overheid stelt dat de data in 2010 is gestolen. Wired stelt dat sommige data zelfs uit 2008 staat. De data zou tot nu toe echter nog niet onversleuteld op internet zijn gepubliceerd, wat nu wel het geval is.

Bij de gepubliceerde data hebben de daders een bericht geplaatst waarmee zij de Turkse overheid lijken uit te dagen. De boodschap luidt: “Wie had gedicht dat achterhaalde ideologieën, vriendjespolitiek en opkomend religieus extremisme in Turkije zou leiden tot een afbrokkelende en kwetsbare technische infrastructuur?”

Database van nationale politie

Het is de tweede keer in korte tijd dat Turkije wordt getroffen door een groot datalek. In februari publiceerde de hackersgroep Anonymous 18GB aan gevoelige data uit een database die is buitgemaakt bij de Turkse nationale politie.

Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1