Persoonlijke gegevens van 50 miljoen Turken uitgelekt

privacy-prive-private-marmit

Persoonlijke gegevens van bijna 50 miljoen Turken zijn uitgelekt bij een grootschalig datalek. Onder andere om namen, adressen, geboorteplaatsen, geboortedata en identificatienummers (burgerservicenummers) zijn uitgelekt.

De data is door cybercriminelen op internet gepubliceerd. Associated Press heeft de proef op de som genomen en heeft tien identificatienummers van Turkse burgers gecontroleerd. Acht hiervan bleken te kloppen.

‘Sommige data stamt uit 2008’

Het is niet duidelijk waar de informatie is buitgemaakt. De Turkse overheid stelt dat de data in 2010 is gestolen. Wired stelt dat sommige data zelfs uit 2008 staat. De data zou tot nu toe echter nog niet onversleuteld op internet zijn gepubliceerd, wat nu wel het geval is.

Bij de gepubliceerde data hebben de daders een bericht geplaatst waarmee zij de Turkse overheid lijken uit te dagen. De boodschap luidt: “Wie had gedicht dat achterhaalde ideologieën, vriendjespolitiek en opkomend religieus extremisme in Turkije zou leiden tot een afbrokkelende en kwetsbare technische infrastructuur?”

Database van nationale politie

Het is de tweede keer in korte tijd dat Turkije wordt getroffen door een groot datalek. In februari publiceerde de hackersgroep Anonymous 18GB aan gevoelige data uit een database die is buitgemaakt bij de Turkse nationale politie.

Lees ook
Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Ex-medewerker van Chinese PayPal-concurrent verkoopt 20 GB aan klantgegevens

Een voormalig medewerker van de Chinese PayPal-concurrent Alipay heeft 20 GB aan klantgegevens doorverkocht aan e-commercebedrijven. Het zou gaan om telefoonnummers, huisadressen, e-mailadressen en aankopen van klanten van Alipay. China Daily meldt dat de ex-medewerker de klantgegevens zelf heeft gestolen bij het bedrijf. De man zou vervolgens hu1

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1