Persoonlijke gegevens van 50 miljoen Turken uitgelekt

privacy-prive-private-marmit

Persoonlijke gegevens van bijna 50 miljoen Turken zijn uitgelekt bij een grootschalig datalek. Onder andere om namen, adressen, geboorteplaatsen, geboortedata en identificatienummers (burgerservicenummers) zijn uitgelekt.

De data is door cybercriminelen op internet gepubliceerd. Associated Press heeft de proef op de som genomen en heeft tien identificatienummers van Turkse burgers gecontroleerd. Acht hiervan bleken te kloppen.

‘Sommige data stamt uit 2008’

Het is niet duidelijk waar de informatie is buitgemaakt. De Turkse overheid stelt dat de data in 2010 is gestolen. Wired stelt dat sommige data zelfs uit 2008 staat. De data zou tot nu toe echter nog niet onversleuteld op internet zijn gepubliceerd, wat nu wel het geval is.

Bij de gepubliceerde data hebben de daders een bericht geplaatst waarmee zij de Turkse overheid lijken uit te dagen. De boodschap luidt: “Wie had gedicht dat achterhaalde ideologieën, vriendjespolitiek en opkomend religieus extremisme in Turkije zou leiden tot een afbrokkelende en kwetsbare technische infrastructuur?”

Database van nationale politie

Het is de tweede keer in korte tijd dat Turkije wordt getroffen door een groot datalek. In februari publiceerde de hackersgroep Anonymous 18GB aan gevoelige data uit een database die is buitgemaakt bij de Turkse nationale politie.

Lees ook
Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

"Lopende campagne beïnvloedt Azure cloudomgevingen" - Proofpoint

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint zien een aanhoudende cloudaccount overnamecampagne. De campagne beïnvloedt tientallen Microsoft Azure-omgevingen en honderden gebruikersaccounts. Ook brengt de campagne accounts van senior executives in gevaar.

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?