Persoonlijke gegevens van 50 miljoen Turken uitgelekt

privacy-prive-private-marmit

Persoonlijke gegevens van bijna 50 miljoen Turken zijn uitgelekt bij een grootschalig datalek. Onder andere om namen, adressen, geboorteplaatsen, geboortedata en identificatienummers (burgerservicenummers) zijn uitgelekt.

De data is door cybercriminelen op internet gepubliceerd. Associated Press heeft de proef op de som genomen en heeft tien identificatienummers van Turkse burgers gecontroleerd. Acht hiervan bleken te kloppen.

‘Sommige data stamt uit 2008’

Het is niet duidelijk waar de informatie is buitgemaakt. De Turkse overheid stelt dat de data in 2010 is gestolen. Wired stelt dat sommige data zelfs uit 2008 staat. De data zou tot nu toe echter nog niet onversleuteld op internet zijn gepubliceerd, wat nu wel het geval is.

Bij de gepubliceerde data hebben de daders een bericht geplaatst waarmee zij de Turkse overheid lijken uit te dagen. De boodschap luidt: “Wie had gedicht dat achterhaalde ideologieën, vriendjespolitiek en opkomend religieus extremisme in Turkije zou leiden tot een afbrokkelende en kwetsbare technische infrastructuur?”

Database van nationale politie

Het is de tweede keer in korte tijd dat Turkije wordt getroffen door een groot datalek. In februari publiceerde de hackersgroep Anonymous 18GB aan gevoelige data uit een database die is buitgemaakt bij de Turkse nationale politie.

Lees ook
Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Fortinet heeft een nieuwe editie van zijn kwartaalpublicatie Global Threat Landscape Report gepubliceerd. Hieruit blijkt dat cybercriminelen hun aanvalstechnieken voortdurend aanscherpen. Of het nu gaat om misbruik van de uiterst gebrekkige beveiliging van IoT-apparaten of het omvormen van open source-tools tot nieuwe cyberbedreigingen. Het aantal...

Merendeel van Nederlanders gelooft niet meer in volledige privacy in digitale tijdperk

Merendeel van Nederlanders gelooft niet meer in volledige privacy in digitale tijdperk

Ondanks alle ophef over vele dataschandalen meent 57 procent van de Nederlandse internetgebruikers dat volledige privacy in het huidige digitale tijdperk onmogelijk is. Dit blijkt uit nieuw internationaal onderzoek van Kaspersky Lab. Wat verder opvalt, is dat 32 procent van de consumenten geld accepteert in ruil voor toegang van volstrekt onbekenden...

Office-documenten steeds vaker ingezet voor verspreiding van malware

Office-documenten steeds vaker ingezet voor verspreiding van malware

Het aantal malwareaanvallen is fors gestegen. Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van Microsoft Office-documenten om kwaadaardige payloads te verspreiden. Hierdoor waarschuwt WatchGuard Technologies in zijn Internet Security Report over het vierde kwartaal van 2017. De beveiligingsspecialist baseert zich op analyse van data verzameld door Firebox...