OS X-gebruikers zijn kwetsbaar voor man-in-the-middle-aanvallen

macbook2013

Een ernstig beveiligingsgat in het Apple's Mac-besturingssysteem OS X zorgt ervoor dat gebruikers kwetsbaar zijn voor man-in-the-middle-aanvallen. OS X blijkt door een fout in de code SSL-certificaten niet goed te controleren en onterecht goed te keuren.

Apple meldde in eerste instantie dat het beveiligingsgat op het mobiele besturingssysteem iOS aanwezig was en stelde direct een update beschikbaar. Het beveiligingsbedrijf Crowdstrike ontdekte zaterdag echter dat de kwetsbaarheid ook aanwezig is op het OS X-besturingssysteem voor Mac's.

Safari, Mail & iMessage

Het gat leek in eerste instantie alleen in de webbrowser Safari voor te komen. Beveiligingsonderzoeker Ashkan Soltani meldt echter dat ook Mail, Twitter, Facebook, iMessage en zelfs het update-mechanisme van OS X de kwetsbaarheid bevatten. Soltani heeft overigens alleen de apps getest die op zijn eigen Mac aanwezig waren. De kans bestaat dan ook dat het probleem nog groter is dan gedacht.

Het beveiligingsgat zorgt voor ernstige beveiligingsrisico's voor gebruikers. Gebruikers die verbinding leggen met een onvertrouwd WiFi-netwerk kunnen slachtoffer worden van man-in-the-middle-aanvallen. Hierbij leidt een hacker het dataverkeer van een machine om naar een eigen server. Het dataverkeer kan hierdoor worden afgeluisterd en zelfs worden aangepast.

Geen oplossing

Een oplossing voor het probleem is op dit moment nog niet beschikbaar, al heeft Apple aan Reuters beloofd op korte termijn met een update voor OS X te komen. Gebruikers kunnen op dit moment alleen het gebruik van de kwetsbare applicaties voorkomen en dus bijvoorbeeld de webbrowser Chrome of Firefox gebruiken. Ook doen Mac-gebruikers er verstandig aan onvertrouwde WiFi-netwerken te vermijden tot het probleem is opgelost.

Meer over
Lees ook
ESET publiceert het ESET Threat Report: Q2 2020

ESET publiceert het ESET Threat Report: Q2 2020

ESET publiceert haar Threat Report over Q2 2020, waarin belangrijke statistieken van ESET-detectiesystemen worden samengevat en opmerkelijke voorbeelden van ESET's cybersecurityonderzoek worden uitgelicht. Het Threat Report omvat tevens exclusieve, nog niet eerder verschenen ESET-onderzoeksupdates.

Onderzoek Cloud Security Alliance toont grote vraag naar CASB, extra scholing nodig om doelstellingen cloud-beveiliging te verduidelijken

Onderzoek Cloud Security Alliance toont grote vraag naar CASB, extra scholing nodig om doelstellingen cloud-beveiliging te verduidelijken

De Cloud Security Alliance (CSA) presenteert de resultaten van haar laatste onderzoeksrapport, The Evolution of the CASB. De CSA is een toonaangevende organisatie die standaarden, certificeringen en best practices definieert om een veilige cloud computing-omgeving te waarborgen. Aan het onderzoek deden meer dan tweehonderd IT- en beveiligingsprofessionals...

DSD Europe eerste die complete Acronis cloudportfolio direct vanuit reseller platform levert

DSD Europe eerste die complete Acronis cloudportfolio direct vanuit reseller platform levert

Als eerste in Europa stelt DSD Europe het complete Acronis cloudportfolio beschikbaar voor haar partners en levert de oplossingen, dankzij de API-koppeling, direct na aankoop vanuit het DSD-platform. Binnen één minuut ontvangt de reseller inloggegevens van de MSP-omgeving en kan de Acronis-oplossing voor de eindklant worden ingericht.