OS X-gebruikers zijn kwetsbaar voor man-in-the-middle-aanvallen

macbook2013

Een ernstig beveiligingsgat in het Apple's Mac-besturingssysteem OS X zorgt ervoor dat gebruikers kwetsbaar zijn voor man-in-the-middle-aanvallen. OS X blijkt door een fout in de code SSL-certificaten niet goed te controleren en onterecht goed te keuren.

Apple meldde in eerste instantie dat het beveiligingsgat op het mobiele besturingssysteem iOS aanwezig was en stelde direct een update beschikbaar. Het beveiligingsbedrijf Crowdstrike ontdekte zaterdag echter dat de kwetsbaarheid ook aanwezig is op het OS X-besturingssysteem voor Mac's.

Safari, Mail & iMessage

Het gat leek in eerste instantie alleen in de webbrowser Safari voor te komen. Beveiligingsonderzoeker Ashkan Soltani meldt echter dat ook Mail, Twitter, Facebook, iMessage en zelfs het update-mechanisme van OS X de kwetsbaarheid bevatten. Soltani heeft overigens alleen de apps getest die op zijn eigen Mac aanwezig waren. De kans bestaat dan ook dat het probleem nog groter is dan gedacht.

Het beveiligingsgat zorgt voor ernstige beveiligingsrisico's voor gebruikers. Gebruikers die verbinding leggen met een onvertrouwd WiFi-netwerk kunnen slachtoffer worden van man-in-the-middle-aanvallen. Hierbij leidt een hacker het dataverkeer van een machine om naar een eigen server. Het dataverkeer kan hierdoor worden afgeluisterd en zelfs worden aangepast.

Geen oplossing

Een oplossing voor het probleem is op dit moment nog niet beschikbaar, al heeft Apple aan Reuters beloofd op korte termijn met een update voor OS X te komen. Gebruikers kunnen op dit moment alleen het gebruik van de kwetsbare applicaties voorkomen en dus bijvoorbeeld de webbrowser Chrome of Firefox gebruiken. Ook doen Mac-gebruikers er verstandig aan onvertrouwde WiFi-netwerken te vermijden tot het probleem is opgelost.

Meer over
Lees ook
Juniper Networks breidt zijn Connected Security-aanbod uit

Juniper Networks breidt zijn Connected Security-aanbod uit

Juniper Networks kondigt de beschikbaarheid aan van twee nieuwe oplossingen binnen zijn reeds uitgebreide Juniper Connected Security-reeks. De eerste combineert de Contrail Enterprise Multicloud en cSRX-firewall. Daarmee is het de eerste voor productieomgevingen geschikte oplossing met een complete reeks van functies voor orchestration,...

CES 2019: hoofdrol voor security en cloud in nieuwe oplossingen

CES 2019: hoofdrol voor security en cloud in nieuwe oplossingen

5G, kunstmatige intelligentie, IoT en zelfrijdende voertuigen zijn enkele van de hoofdthema’s van de afgelopen CES dat begin januari plaatsvond in Las Vegas. De grootste beurs van consumentenelektronica ter wereld is daardoor ook steeds meer een plek voor meer abstracte oplossingen, waarin security en cloud computing een grote rol spelen. Het Nederlandse...

Cisco brengt SD-WAN en security samen

Cisco brengt SD-WAN en security samen

Cisco brengt zijn security en software-defined wide area network (SD-WAN) technologieën samen om organisaties te helpen sneller en met meer keuze en vertrouwen naar de cloud te gaan. Het wide area network (WAN) ondergaat een enorme transformatie. Vandaag zetten organisaties hun applicaties in verschillende clouds – public, private en SaaS. Mensen werken...