Organisaties rond Olympische Winterspelen doelwit van cyberaanval

Organisaties die betrokken zijn bij de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zijn doelwit van een cyberaanval. Onbekenden hebben via e-mail een malafide Microsoft Word-document verspreid onder bedrijven en andere partijen betrokken bij het sportevenement.

Dit melden onderzoekers van beveiligingsbedrijf McAfee. De aanval vond tussen 22 en 28 december 2017 plaats en was primair gericht op Zuid-Koreaanse bedrijven die betrokken zijn bij de Olympische Spelen. Het gaat ondermeer om partijen die infrastructuur leveren voor het evenement of ondersteunende taken uitvoeren.

Malafide Word-document

De e-mail bevat een malafide Microsoft Word-document met een Zuid-Koreaanse titel, die vertaald in het Engels luidt: 'Organized by Ministry of Agriculture and Forestry and Pyeongchang Winter Olympics'. Het Word-document is verspreid in twee varianten. In eerste instantie werd een implant als een hypertext applicatie (HTA) bestand in het document verwerkt. Korte tijd later is het document aangepast, waarbij de implant is verborgen in een afbeelding die wordt aangeboden vanaf een externe server. Met behulp van verborgen Visual Basic macro's werd een decoder script gestart om deze afbeelding te downloaden, waarna met behulp van een verborgen PowerShell code in de afbeelding malware wordt geïnstalleerd op het systeem van slachtoffers.

McAfee meldt dat de malware communiceert met een externe server en de aanvaller vermoedelijk het vermogen geeft op afstand commando's uit te voeren op het systeem van slachtoffers en additionele malware te installeren. Het beveiligingsbedrijf doet geen uitspraken over de motieven van de aanvallers en heeft de identiteit van de aanvallers vooralsnog niet weten te achterhalen.

Gespooft e-mailadres

Het malafide document is verspreid via het gespoofte e-mailadres info@nctc.go.kr. Nctc.go.kr is de legitieme domeinnaam van het Zuid-Koreaanser National Counter-Terrorism Center (NCTC). Opvallend aan de aanval is de timing: de e-mail met malafide bijlage werd verstuurd op het moment dat de NCTC in Zuid-Korea anti-terrorisme oefeningen organiseerde in voorbereiding op de Olympische Spelen.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Dit zijn de verwachtingen in 2024 voor het continu veranderende dreigingslandschap

Niemand weet wat ‘The Next Big Thing’ in het dreigingslandschap wordt. Wat wel mogelijk is, is terugkijken naar 2023, opvallende gedragingen van actoren identificeren en een gefundeerde inschatting maken van wat 2024 mogelijk in petto heeft.

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.