Oplichters gearresteerd die zich voordeden als Microsoft-medewerkers

hacker-groot

De Duitse politie meldt twee vermoedelijke oplichters te hebben opgepakt die zich voordeden als helpdesk medewerkers van Microsoft. Het gaat om een 33-jarige man en een 32-jarige vrouw.

De Duitse politie meldt dat de twee vermoedelijk onderdeel uitmaken van een cybercrimebende die via pornografische websites systemen van slachtoffers vergrendeld. Het is niet duidelijk of hierbij ransomware werd ingezet of een andere techniek is gehanteerd. Op het vergrendelscherm kregen slachtoffers een 0800-nummer te zien, waarmee zij contact konden opnemen voor hulp.

Slachtoffers die dit nummer belden kregen iemand aan de lijn die zich voordeed als Microsoft-medewerker. Deze medewerker bood slachtoffers aan de vergrendeling tegen betaling te verwijderen. In totaal zouden de verdachten zo’n 150 slachtoffers hebben gemaakt, die in totaal voor 30.000 euro zijn opgelicht.

Meer over
Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1