Open source tool van Microsoft scant websites op security problemen

Microsoft introduceert de open source linting tool en site scanner sonar. sonar is een nieuwe tool waarmee websites kunnen worden gescand op onder meer beveiligings- en prestatieproblemen. Daarnaast brengt sonar in kaart of websites voldoen aan webstandaarden.

sonar is volgens Microsoft een verbetering ten opzichte van andere site scanners, waarmee statische analyses kunnen worden uitgevoerd. Zo voert sonar website code uit, hanteert het een flexibele en moderne reeks rules, is het mogelijk parallel testen uit te voeren en kan sonar worden geïntegreerd met aXe Core, AMP validator, snyk.io, SSL Labs en Cloudinary.

‘Ontwikkeling van websites vereenvoudigen’

“Web development is meer dan HTML, JavaScript en CSS: ontwikkelaars worden geacht grip te hebben op beschikbaarheid, prestaties, security, opkomende standaarden en meer. Aangezien het web zich ontwikkeld moeten zij deze kennis om de zoveel maanden verversen”, schrijft Anton Molleda, Senior Program Manager bij Microsoft, in een blogpost. “Simpel gezegd: het web is complex en we willen met sonar het voor u eenvoudiger maken geweldige websites te maken.”

De tool is door Microsoft gedoneerd aan de JavaScript Foundation en is open source. Hiermee wil Microsoft het voor de web community eenvoudiger maken betrokken te zijn bij de ontwikkeling van sonar. Op GitHub deelt Microsoft een aantal problemen waarvoor het bedrijf de community om hulp vraagt.

Command line tool en cloud service

Sonar is beschikbaar als open source command line tool die gebouwd is op node en geïnstalleerd kan worden via npm, een package manager voor JavaScript. Daarnaast is een open source cloud service beschikbaar die gehost wordt op Azure. Deze dienst kunnen ontwikkelaars gebruiken om hun website snel te scannen op problemen. De regels die sonar hierbij hanteert zijn gebaseerd op best practices voor het web.

Microsoft kondigt aan sonar verder te willen ontwikkelen. Zo werkt het bedrijf onder meer aan:

  • een plug-in voor Visual Studio Code
  • meer configuratie-opties voor de online dienst
  • nieuwe regels voor onder meer prestaties, toegankelijkheid, security en Progressive Web Apps.
Meer over
Lees ook
Cyber Defence moet innovatie versnellen

Cyber Defence moet innovatie versnellen

Wat meer optimisme over onze weerbaarheid voor cyberaanvallen is goed voor Nederland, vindt Roel van Rijsewijk, directeur Cyber Defence bij Thales. Het is ook goed dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onlangs in het Cybersecuritybeeld Nederland 2019 opnieuw de noodklok luidde over de kwetsbaarheid van de Nederlandse...

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

'De Benelux loopt achter op het gebied van cybersecurity, India presteert het best'

Organisaties over de hele wereld lopen vast in hun voortgang op het gebied van cybersecurity en riskeren verlamming nu cybercriminelen steeds geavanceerder te werk gaan. Dit blijkt uit het rapport 2019 Risk:Value – ‘Destination standstill. Are you asleep at the wheel?’ van NTT Security, een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf en expertisecentrum voor...

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Cybersecurity vitale waterwerken niet waterdicht

Tunnels, bruggen, sluizen en waterkeringen kunnen nog beter worden beveiligd tegen cyberaanvallen. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren veel werk verzet en noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht om waterkeringen beter te beveiligen. Maar die veiligheidsmaatregelen zijn niet allemaal uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer constateert dat de minister...