Ontwikkelaar moet broncode van spyware overhandigen aan Amerikaanse overheid

spionage

Spyware kan inlichtingendienst helpen verdachten in de gaten te houden. Overheden kunnen deze software aanschaffen voor opsporingsinstanties. De Amerikaanse overheid heeft echter op alternatieve wijze de hand weten te leggen op dit soort spyware. De Amerikaanse rechter verplicht een ontwikkelaars van spyware de broncode van zijn software te overhandigen aan de Amerikaanse overheid.

Hammad Akbar, CEO van het Deense InvoCode, werd in september door de Amerikaanse politie in de boeien geslagen. Het openbaar ministerie (OM) stelde dat InvoCode spyware verkocht, wat in de Verenigde Staten illegaal is. De rechter stelt het OM in het gelijk en oordeelt dat Akbar inderdaad de wet heeft overtreden. De rechtbank legt Akbar daarom een boete op van 500.000 dollar en verplicht hem daarnaast de broncode van zijn spyware StealthGenie te overhandigen aan de Amerikaanse overheid. Deze kan de broncode vervolgens doorspelen aan inlichtingendienst, die hiermee een nieuwe tool in handen krijgen om verdachten te monitoren.

StealthGenie werd door Akbar gepresenteerd als software waarmee gebruikers hun partner in de gaten kunnen houden en controleren op overspel. De software kan handmatig op een smartphone worden geïnstalleerd, zonder dat het doelwit hier iets van merkt. De tool onderschept vervolgens zowel telefoongesprekken als SMS-berichten, waardoor een aanvaller de communicatie van het slachtoffer nauwkeurig in beeld kan brengen.

Meer over
Lees ook
China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

De Chinese overheid werkt samen met een aantal softwarebedrijven aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet worden voor Windows en Android. Het China Operating System wordt gebaseerd op Linux en is een antwoord op de vele onthullingen over spionage door inlichtingendiensten als de NSA. De ontwikkeling van het besturingssysteem staa1

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1