Onenigheid over invloed van staat op Fox-IT in verband met staatsgeheimen

De Nederlandse overheid en Fox-IT kunnen het vooralsnog niet eens worden over maatregelen die de overheid invloed geven over zowel bestuurswijzigingen en toekomstige overnames bij het bedrijf. De Nederlandse overheid wil deze zekerheid nadat het bedrijf in november 2015 werd overgenomen door het Britse NCC Group.

De overname van Fox-IT leidde in Nederland tot onrust. Fox-IT beveiligt veel Nederlandse staatsgeheimen. Het bedrijf heeft overigens alle activiteiten van het bedrijf die betrekking hebben op de beveiliging van staatsgeheimen ondergebracht in het losse bedrijfsonderdeel Fox Crypto. Over dit bedrijfsonderdeel wil de Nederlandse overheid zeggenschap krijgen, wat moet voorkomen dat de meest gevoelige onderdelen van Fox-IT onverwachts opnieuw kunnen worden verkocht.

Het NRC meldt echter op basis van vragen aan het kabinet aan het ministerie van Defensie dat het ministerie en Fox-IT het over deze maatregelen vooralsnog niet eens kunnen worden. Fox-IT zou verschillende bezwaren hebben tegen de maatregelen die de overheid voorstelt. Het bedrijf is alleen bereid de militaire inlichtingendienst MIVD te informeren indien een verkoop van bedrijfsonderdelen op handen is. Over andere eisen wordt echter nog onderhandeld.