Onderzoekers ontwikkelen betrouwbare exploit voor Stagefright bug

android

Een groep Israëlische onderzoekers is erin geslaagd een betrouwbare exploit te ontwikkelen voor de Stagefright bug die vorig jaar in Android opdook. De implementatie van Stagefright wordt door de onderzoekers ‘Metaphor’ genoemd.

Stagefright is een software library die in Android wordt gebruikt om video’s en andere media te verwerken. Deze library bevat echter een kwetsbaarheid die kan worden misbruikt door een speciaal geprepareerd bericht of webpagina te openen op een kwetsbaar Android apparaat, zodat malafide code wordt geladen. De nieuwe exploit voor het beveiligingslek is gevonden door NorthBit en wordt beschreven in een whitepaper. Google heeft het lek overigens gedicht met een update. Deze update is echter niet door alle gebruikers geïnstalleerd, onder andere doordat sommige oudere apparaten niet meer door de fabrikant worden ondersteund en er dus geen beveiligingsupdates beschikbaar worden gesteld. Naar schatting zijn hierdoor nog steeds miljoenen Android apparaten kwetsbaar voor de Stagefright bug.

Exploit

In de whitepaper beschrijft NorthBit een exploit die kan worden gebruikt om apparaten aan te vallen die draaien op Android 2.2 tot en met 4.4 en Android 5.0 en 5.1. De kwetsbaarheid is getest op de Nexus 5, maar zou met enkele aanpassingen ook geschikt zijn om de HTC One, LG G3 en Samsung S5 aan te vallen.

Een aantal stappen moeten worden genomen om malafide code te laden op een kwetsbaar Android apparaat. Zo moet een gebruiker met het kwetsbare apparaat naar een malafide webpagina surfen die een videobestand verstuurd waarmee Stagefright in Android crasht. Dit zorgt ervoor dat de mediaserver in Android herstart en wordt gereset. JavaScript code die is ingebakken in dit bestand wacht automatisch tot de mediaserver is herstart en vervolgens informatie over het apparaat verstuurt naar een server van de aanvaller.

Videobestand creëren

Op basis van deze informatie creëert de server een nieuw speciaal geprepareerd videobestand en verstuurt deze naar het apparaat om via Stagefright meer informatie op te vragen over de status van het apparaat. Ook deze informatie wordt doorgestuurd naar de server van de aanvaller, en wordt gebruikt om een nieuw videobestand te creëren. Dit derde videobestand laadt zodra het wordt verwerkt door Stagefright automatisch malafide code die in het bestand zit verstopt. Deze code wordt gedraaid met alle rechten die nodig zijn om het apparaat te kunnen bespioneren.

In onderstaande video is de proof of concept van NorthBit te zien.

Lees ook
CyberArk biedt beveiliging van privileged accounts voor Managed Security Service Providers

CyberArk biedt beveiliging van privileged accounts voor Managed Security Service Providers

CyberArk introduceert nieuwe vormen van hun Privileged Account Security Solution gericht op Managed Security Service Providers (MSSP). Dankzij de versies en licentievormen kunnen MSSP’s gemakkelijker beveiliging van privileged accounts opnemen in hun portfolio, zodat ze uitgebreidere diensten kunnen aanbieden aan gebruikers. CyberArk is als enige1

Wibu-Systems lanceert cloud platform voor distributie gebruikslicenties

Wibu-Systems lanceert cloud platform voor distributie gebruikslicenties

Wibu-Systems, leverancier van beveiligingsoplossingen en producten voor licentiebeheer van software, kondigt CodeMeter Cloud Lite aan. Met CodeMeter Cloud Lite kunnen software ontwikkelaars hun Software as a Service (SaaS) applicaties, standaard PC software of mobiele apps via de cloud beveiligen tegen ongeoorloofd gebruik van hun producten of inb1

McAfee implementeert analyses voor endpoint- en cloudbescherming

McAfee implementeert analyses voor endpoint- en cloudbescherming

McAfee kondigt nieuwe oplossingen aan voor een betere beveiliging van endpoints en de cloud. Door gebruik te maken van geavanceerde analysemethoden, deep learning-technieken en kunstmatige intelligentie bieden zij een ongeëvenaarde snelheid en accuratesse. De onophoudelijke toename van cyberdreigingen creëert bij securityteams de behoefte aan open1