Onderzoekers onderscheppen data via straling en geluiden

alenka-zajic-side-channel

Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd data van een machine te onderscheppen door elektromagnetische straling of geluiden van condensators op te vangen. Onderzoekers verwachten de technologie op termijn ook in het ‘wild’ te zullen terugzien.

De methode is ontwikkeld door de onderzoekers Robert Callan, Alenka Zajic en Milos Prvulovic van het Georgia Institute of Technology, die deze de side channel-methode hebben genoemd. De onderzoekers hebben ontdekt dat machines onbedoeld data laten uitlekken via elektromagnetische straling die zij afgeven, die kan worden opgevangen met antennes. Daarnaast blijkt data ook te kunnen worden afgeleid uit geluiden die condensatoren maken en fluctuaties in de stroomafname door apparaten die op één stopcontact zijn aangesloten.

Geen fysieke toegang nodig

Fysieke toegang tot een machine is niet nodig om een aanval uit te voeren, terwijl de machine ook geen verbinding hoeft te hebben met internet. Dit maakt het dan ook lastig effectief maatregelen te nemen die voorkomen dat aanvallers data in handen kunnen krijgen. De onderzoekers tonen als demonstratie hoe zij met een laptop in staat zijn het wachtwoord dat wordt ingetikt op een andere laptop kunnen opvangen in een andere kamer. Deze tweede laptop is niet met internet verbonden.

In de demonstratie worden signalen van het toetsenbord ontvangen, die door de driver worden gegenereerd. Om wat voor soort straling het hierbij precies gaat was niet duidelijk. De onderzoekers hebben de driver van het toetsenbord aangepast voor de demonstratie, waardoor de signalen eenvoudiger kunnen worden onderschept. Dit is bij een aanval in de praktijk echter niet nodig. Onder andere standaard softwarefunctionaliteiten als een spellingscontrole zouden voldoende straling of geluiden genereren om een dergelijke aanval uit te kunnen voeren.

Nog geen aanval in het wild

De onderzoekers benadrukken op dit moment in de praktijk nog geen aanval met deze methode te hebben gezien. Dit zal naar verwachting echter niet lang meer duren. De onderzoekers verwachten niet dat het probleem wordt opgelost, aangezien apparaten altijd signalen zullen lekken die kunnen worden onderschept. Wel zouden deze signalen kunnen worden afgezwakt, wat het voor aanvallers moeilijker maakt deze te onderscheppen.

Lees ook
Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys voegt vandaag Advanced Remediation toe aan het Qualys Cloud Platform. Organisaties kunnen door deze geavanceerde herstelopties, naast het patchen van besturingssystemen en applicaties van derden en het implementeren van aangepaste software, nu ook misconfiguraties van IT-middelen verhelpen.

Jouw SaaS-data, jouw verantwoordelijkheid

Jouw SaaS-data, jouw verantwoordelijkheid

De coronacrisis heeft de afgelopen anderhalf jaar tal van werknemers uit het kantoor verdreven. Overal ter wereld werden mensen door de overheid aangespoord om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Maar nu de lockdowns langzaam worden opgeheven, lijkt hybride werken de norm te blijven. Onderzoeksbureau IDC onderschrijft deze visie. Het voorspelt1

De StorageCraft OneXafe Solo – zo simpel kan een MKB  Backup & DRaaS abonnement zijn

De StorageCraft OneXafe Solo – zo simpel kan een MKB Backup & DRaaS abonnement zijn

Tijdens het interview met Raymond Mooij, Territory Account Manager Benelux van Arcserve, dat in het derde nummer van ITchannelPRO is verschenen, kwam ook de OneXafe Solo van StorageCraft ter sprake. Achteraf is daar nog uitgebreid over gesproken met de productexpert bij StorageCraft.