Onderzoeker kan WPS-code in 1 seconde achterhalen

hacker

Dat WiFi Protected Setup (WPS) onveilig is is al langer bekend. Een Zwitserse onderzoeker heeft echter een methode ontdekt waarmee een WPS-sleutel aanzienlijk sneller kan worden gekraakt. De onderzoeker heeft slechts één seconde nodig om de pincode te achterhalen.

WPS is een beveiligingstechniek die het eenvoudig maakt een WiFi-netwerk met WPA of WPA2 te beveiligen. Gebruikers kunnen apparaten met het netwerk verbinden door simpelweg een pincode in te voeren die op de router of het access point is te vinden. Ingewikkelde wachtwoorden hoeven dus niet te worden onthouden.

Brute force

Eind 2011 maakte de beveiligingsonderzoeker Stefan Viehbock echter bekend dat een ontwerpfout in WPS het mogelijk maakt via een brute force-aanval de pincode te kraken. Hier zijn kwaadwillenden slechts enkele uren mee bezig. WPS wordt sindsdien niet langer als veilig gezien.

De beveiligingsonderzoeker Dominique Bongard heeft de techniek van Viehbock verder uitgewerkt en heeft de tijd die nodig is om een WPS-code te kraken aanzienlijk verminderd. Bongard maakt niet gebruik van een brute force-aanval om de pincode te raden, maar berekent deze code. Hierdoor kan de WPS-code in slechts één seconde worden achterhaald.

Broadcom en ??

Het probleem is aanwezig in routers en access points waar gebruik wordt gemaakt van chipsets van twee verschillende fabrikanten. Het gaat hierbij in ieder geval om Broadcom. De andere fabrikant wordt voorlopig door Bongard geheim gehouden, waarmee de onderzoeker het bedrijf de mogelijkheid wil geven het probleem te verhelpen.

 
Meer over
Lees ook
TP-Link toont nieuwe netwerkproducten voor consumenten en zakelijk gebruik

TP-Link toont nieuwe netwerkproducten voor consumenten en zakelijk gebruik

TP-Link® heeft vrijdag nieuwe netwerkproducten aangekondigd tijdens de all-digital CES. Twee daarvan worden hier voorgesteld. Smart home beveiliging met TP-Link HomeShield en Deco WiFi voor ISP.

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

SMS gateway provider Spryng en Cryptshare, maker van versleutelde communicatie oplossingen, zijn verheugd om hun nieuwe technologische samenwerking aan te kondigen. Door de SMS-gateway te verbinden met Cryptshare zijn wachtwoorden voor versleutelde e-mails en bestanden op een gebruiksvriendelijke manier via SMS te verzenden

Copaco en Eagle Eye Networks slaan handen ineen voor Cloud Videomanagement

Copaco en Eagle Eye Networks slaan handen ineen voor Cloud Videomanagement

Copaco, distributeur in de Benelux van Informatie en Communicatie Technologie (ICT) en Eagle Eye Networks, marktleider in Cloud Video Beveiliging, kondigen een samenwerking aan voor de distributie van het Cloud Video Management systeem (VMS) van Eagle Eye Networks.