Onderzoeker kan WPS-code in 1 seconde achterhalen

hacker

Dat WiFi Protected Setup (WPS) onveilig is is al langer bekend. Een Zwitserse onderzoeker heeft echter een methode ontdekt waarmee een WPS-sleutel aanzienlijk sneller kan worden gekraakt. De onderzoeker heeft slechts één seconde nodig om de pincode te achterhalen.

WPS is een beveiligingstechniek die het eenvoudig maakt een WiFi-netwerk met WPA of WPA2 te beveiligen. Gebruikers kunnen apparaten met het netwerk verbinden door simpelweg een pincode in te voeren die op de router of het access point is te vinden. Ingewikkelde wachtwoorden hoeven dus niet te worden onthouden.

Brute force

Eind 2011 maakte de beveiligingsonderzoeker Stefan Viehbock echter bekend dat een ontwerpfout in WPS het mogelijk maakt via een brute force-aanval de pincode te kraken. Hier zijn kwaadwillenden slechts enkele uren mee bezig. WPS wordt sindsdien niet langer als veilig gezien.

De beveiligingsonderzoeker Dominique Bongard heeft de techniek van Viehbock verder uitgewerkt en heeft de tijd die nodig is om een WPS-code te kraken aanzienlijk verminderd. Bongard maakt niet gebruik van een brute force-aanval om de pincode te raden, maar berekent deze code. Hierdoor kan de WPS-code in slechts één seconde worden achterhaald.

Broadcom en ??

Het probleem is aanwezig in routers en access points waar gebruik wordt gemaakt van chipsets van twee verschillende fabrikanten. Het gaat hierbij in ieder geval om Broadcom. De andere fabrikant wordt voorlopig door Bongard geheim gehouden, waarmee de onderzoeker het bedrijf de mogelijkheid wil geven het probleem te verhelpen.

 
Meer over
Lees ook
LANCOM Systems viert 20-jarig bestaan

LANCOM Systems viert 20-jarig bestaan

LANCOM Systems, leidende Europese fabrikant van netwerk- en security-oplossingen voor het bedrijfsleven en de publieke sector, kijkt dit jaar terug op 20 jaar bedrijfs- en IT-geschiedenis “Made in Germany”. Het in Würselen gevestigde bedrijf vierde zijn verjaardag op 19 mei met een ceremonie in Aken. Naast klanten en partners waren belangrijke politici...

Qualys stimuleert groei en succes bij klanten met verbeterd partnerprogramma

Qualys stimuleert groei en succes bij klanten met verbeterd partnerprogramma

Qualys, leverancier van cloudgebaseerde compliance-, beveiligings- en IT-oplossingen, kondigt vandaag aan dat het zijn betrokkenheid bij het kanaal versterkt met de lancering van een verbeterd kanaal- en integratiepartnerprogramma.

i-PRO mini – Kleinste op AI gebaseerde bewakingscamera op de markt

i-PRO mini – Kleinste op AI gebaseerde bewakingscamera op de markt

i-PRO, wereldwijd toonaangevend op het gebied van professionele beveiligingsoplossingen voor bewakingstoepassingen, heeft zijn nieuwe i-PRO mini-netwerkcamera geïntroduceerd. De i-PRO mini is van pocketformaat maar biedt een volledige AI-analysefunctionaliteit, en vertegenwoordigt daarmee de volgende generatie van kleinere, onopvallende slimme camera's...