Onderzoek Trend Micro: Veel systemen binnen energie- en waterbedrijven lopen aanzienlijk cyberrisico

Trend Micro

Trend Micro heeft zijn nieuwe onderzoek Exposed and Vulnerable Critical Infrastructure gepubliceerd. Het onderzoeksrapport onthult hoe blootgestelde Human Machine Interface-systemen (HMI) in duizenden cruciale water- en energiebedrijven over de hele wereld uitgebuit kunnen worden. Dat zou wereldwijd aanzienlijke gevolgen kunnen hebben, zoals besmetting van de watervoorziening.

HMI’s zijn een belangrijk onderdeel van industriële IT-systemen die menselijke operators laten communiceren met Supervisory Control And Data Acquisition-omgevingen (SCADA). Een grote meerderheid van de ontdekte, blootgestelde systemen behoort tot kleinere energie- en waterbedrijven. Zij leveren aan de overkoepelende supply chain-leverancier die het grote publiek bedient. Met toegang tot een blootgesteld HMI-systeem kan een aanvaller zowel alle informatie van de cruciale systemen bekijken alsmede communiceren met (en misbruik maken van) deze interfaces.

“Cruciale infrastructuur is een nationaal focuspunt voor cybersecurity en voor cybercriminelen die de zwakste schakel in deze verbonden systemen kunnen identificeren en uitbuiten,” zegt Mark Nunnikhoven, vice president van cloud research bij Trend Micro. “Dit is problematisch omdat Trend Micro Research steeds weer cruciale apparaten vindt die, net als de netwerken waarmee zij verbonden zijn, onnodig blootgesteld zijn. Deze blootstelling, in combinatie met het recordaantal ICS-kwetsbaarheden dat dit jaar gevonden werd door het Zero Day Initiative, onderstreept een groeiend risico dat zich uitstrekt tot in elke gemeenschap.”

Veel van deze HMI’s zijn legacy-systemen die niet ontworpen zijn om op deze manier verbonden te zijn met een netwerk. Tegenwoordig wordt connectiviteit toegevoegd aan veel legacy operationele technologiesystemen. Deze hebben een lange levensduur en zijn moeilijk te patchen, wat het risico op aanvallen verergert.

In het onderzoeksrapport gaan onderzoekers van Trend Micro gedetailleerd in op mogelijke aanvalsscenario’s die wereldwijde substantiële impact kunnen hebben door gebruik te maken van gevonden informatie in blootgestelde systemen. Deze informatie omvat ook apparaattype, fysieke locatie en andere informatie op systeemniveau die gebruikt kan worden voor een mogelijke aanval.

Aanvallers zullen hun aandacht wellicht snel gaan richten op het uitbuiten van deze blootgestelde systemen als gevolg van het groeiende aantal nieuwe kwetsbaarheden dat dit jaar gevonden is. Trend Micro’s Zero Day Initiative heeft in 2018 tot dusver bijna 400 SCADA-gerelateerde adviezen gepubliceerd over kwetsbaarheden - een groei van 200 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Uit recent onderzoek van Trend Micro blijkt tevens dat operationele technologieën zoals deze doorgaans niet worden beheerd door IT- of security-teams. De voortdurende discussie rondom wie er binnen een organisatie verantwoordelijk is voor het beveiligen van verbonden apparaten zorgt meestal voor nóg meer risico.

Om HMI-systemen te beschermen tegen het risico op een aanval moeten security-leiders ervoor zorgen dat interfaces goed beveiligd zijn wanneer zij verbonden moeten worden met het internet. Daarnaast moet er zoveel mogelijk isolatie gerealiseerd worden tussen deze apparaten en het bedrijfsnetwerk, waarmee operationele werkzaamheden door kunnen blijven gaan terwijl het risico op blootstelling en uitbuiting wordt weggenomen.

Meer over
Lees ook
Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

Verizon Mobile Security Index 2022: werken op afstand leidt tot een sterke toename van cybercriminaliteit

De traditionele 9-tot-5-werkdag op kantoor is verleden tijd. In plaats daarvan wordt in de huidige wereld van hybride werken verwacht dat men 'altijd aan staat'. Nu mensen steeds meer uren werken vanaf allerlei locaties en apparaten, worden bedrijven steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen. De Verizon Mobile Security Index (MSI) 2022 laat zien dat1

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

Nationale Cybersecurity Monitor 2022

De laatste cybersecurity monitor dateert van twee jaar geleden, december 2019. In de tussentijd is er veel gebeurd. Heel veel. We hebben een pandemie zien ontstaan en schudden deze nu, twee jaar later, eindelijk van ons af. Inmiddels zijn we alweer een nieuwe grote crisis ingerold, met de invasie van Rusland in de Oekraïne. Is het toeval dat in de1

Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Online fraude neemt in Nederland fors toe, toont wereldwijd scam-onderzoek

Het aantal gerapporteerde scams in Nederland is in 2020 met 50% toegenomen tot ruim 120.000. Dat meldt het jaarlijkse rapport The Global State of Scams – 2021 van Scamadviser. Daarmee is Nederland geen uitzondering, vrijwel in alle landen steeg het aantal meldingen én de financiele schade die de oplichters veroorzaken. Phishing was ook vorig jaar1