OM installeert keylogger op pc van digitale stalker om bewijs te verzamelen

rp_toetsenbord2.png

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een keylogger geïnstalleerd op de PC van een verdachte om zijn activiteiten op internet te kunnen monitoren. Het is voor zover bekend de eerste keer dat Nederlandse autoriteiten malware inzetten om een verdachte in de gaten te houden.

De 36-jarige Aydin C. wordt ervan verdacht tientallen jonge meisjes te hebben gechanteerd. Het zou gaan om ongeveer 40 jonge meisjes en enkele tientallen meisjes uit het buitenland. C. zou onder andere verantwoordelijk zijn voor het chanteren van de Canadese Amanda Todd. Todd pleegde op 15-jarige leeftijd zelfmoord nadat de hacker een seksuele foto van haar had gemaakt. Deze foto verscheen later op internet.

YouTube-filmpje

De zaak van Amanda Todd kreeg veel aandacht in de media nadat het meisje op YouTube een filmpje plaatste waarin zij aangaf door de hacker te worden gechanteerd. Het filmpje is inmiddels door miljoenen mensen bekeken. Aydin C. werd in januari aangehouden in een bungalowpark in Oisterwijk.

Nieuwsuur mocht het strafdossier van C. inkijken, waaruit blijkt dat het OM een keylogger heeft ingezet. Dit is een stukje software dat alle toetsaanslagen op een computer vastlegt. Daarnaast nam de software met grote regelmaat een screenshot van de computer, waardoor ook onder andere webcambeelden konden worden vastgelegd. Met behulp van de keylogger konden de activiteiten van C. op internet door het OM worden geregistreerd.

Wet overtreden

Het is overigens de vraag of het OM zich hiermee wel aan de Nederlandse wet heeft gehouden. Hoogleraar Computerbeveiliging trekt dit tegenover Nieuwsuur in twijfel. "Als je dat hebt geïnstalleerd kun je alles doen op die pc. Je kunt niet alleen toegang krijgen tot de computer, maar je zou ook gegevens kunnen manipuleren. De politie zou het verwijt kunnen krijgen dat de ze zelf materiaal op die pc heeft achtergelaten", aldus Jacobs. Jacobs roept dan ook op meer toezicht te houden op het gebruik van dergelijke ICT-middelen door de Nederlandse politie.

Lees ook
Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander. De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een ec1

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

'Bladabindi RAT infecteert 140.000 PC's per maand'

De Bladabindi Remote Access Tool (RAT) blijkt snel in populariteit toe te zijn genomen. Cybercriminelen infecteerde in januari 2013 nog maar slechts zo'n 18.000 PC's. Dit aantal is in december 2013 toegenomen tot bijna 140.000 infecties per maand. Dit meldt Microsoft, dat zijn Malicious Software Removal Tool in het Windows-besturingssysteem heeft1

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Van phishing verdachte student blijft voorlopig op vrije voeten

Een 24-jarige student van de Saxion Hogeschool in Deventer die door de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van deelname aan een phishingaanval blijft voorlopig op vrije voeten. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De VS hebben om uitlevering van de 24-jarige Vietnamees die in Deventer studeert gevraagd. Het gerechtshof in Leeuwarden1