OM: ‘Cybercriminaliteit wordt de fietsendiefstal van de toekomst’

Cybercriminaliteit zou wel eens de fietsendiefstal van de toekomst kunnen worden. Naar verwachting heeft over vijf jaar vijftig procent van onze criminaliteit te maken met computers.

Dit zegt procureur-generaal Gerrit van der Burg van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Nieuwsuur. Het OM spreekt van een trendbreuk binnen de misdaad. Steeds vaker worden bedrijven en particulieren geconfronteerd met cybercriminaliteit. Ook zijn technieken waarmee systemen of netwerken kunnen worden aangevallen steeds eenvoudiger verkrijgbaar, waardoor ook mensen zonder technische kennis cyberaanvallen kunnen uitvoeren.

Versleuteling en online marktplaatsen

Daarnaast wijst het OM op het toenemende gebruik van digitale middelen door ‘traditionele’ criminelen. Zo maken criminelen gebruik van versleutelde communicatiemiddelen, die door politie en justitie niet tot nauwelijks gekraakt kunnen worden. Ook worden drugs en wapens steeds vaker verhandeld op websites, die zich voornamelijk op het dark web bevinden.

Na de zomer gaat het OM officieren van justitie die zich richten op cybercriminaliteit verder bijscholen. Ook spreekt Van der Burg de hoop uit dat de Tweede Kamer haast maakt met het goedkeuren van de wet Computercriminaliteit III. Deze wet maakt het voor politie en justitie in bepaalde gevallen mogelijk mee te kijken in de computers van verdachten. Deze wet is overigens niet onomstreden.

Cyber-CEO voor Rotterdamse haven

De haven van Rotterdam heeft onlangs overigens René de Vries als speciale ‘cyber-CEO’ aangesteld. De Vries gaat een programma opzetten om de haven digitaal weerbaarder te maken. Aanleiding hiervoor is een incident in de haven van Antwerpen, waardoor drugscriminelen toegang wisten te krijgen tot de systemen van verladers in de haven. Hierdoor konden zij containers waarin drugs verstopt zat eenvoudig volgen en ophalen.

Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1