OM: ‘Cybercriminaliteit wordt de fietsendiefstal van de toekomst’

Cybercriminaliteit zou wel eens de fietsendiefstal van de toekomst kunnen worden. Naar verwachting heeft over vijf jaar vijftig procent van onze criminaliteit te maken met computers.

Dit zegt procureur-generaal Gerrit van der Burg van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Nieuwsuur. Het OM spreekt van een trendbreuk binnen de misdaad. Steeds vaker worden bedrijven en particulieren geconfronteerd met cybercriminaliteit. Ook zijn technieken waarmee systemen of netwerken kunnen worden aangevallen steeds eenvoudiger verkrijgbaar, waardoor ook mensen zonder technische kennis cyberaanvallen kunnen uitvoeren.

Versleuteling en online marktplaatsen

Daarnaast wijst het OM op het toenemende gebruik van digitale middelen door ‘traditionele’ criminelen. Zo maken criminelen gebruik van versleutelde communicatiemiddelen, die door politie en justitie niet tot nauwelijks gekraakt kunnen worden. Ook worden drugs en wapens steeds vaker verhandeld op websites, die zich voornamelijk op het dark web bevinden.

Na de zomer gaat het OM officieren van justitie die zich richten op cybercriminaliteit verder bijscholen. Ook spreekt Van der Burg de hoop uit dat de Tweede Kamer haast maakt met het goedkeuren van de wet Computercriminaliteit III. Deze wet maakt het voor politie en justitie in bepaalde gevallen mogelijk mee te kijken in de computers van verdachten. Deze wet is overigens niet onomstreden.

Cyber-CEO voor Rotterdamse haven

De haven van Rotterdam heeft onlangs overigens René de Vries als speciale ‘cyber-CEO’ aangesteld. De Vries gaat een programma opzetten om de haven digitaal weerbaarder te maken. Aanleiding hiervoor is een incident in de haven van Antwerpen, waardoor drugscriminelen toegang wisten te krijgen tot de systemen van verladers in de haven. Hierdoor konden zij containers waarin drugs verstopt zat eenvoudig volgen en ophalen.

Lees ook
Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Nieuwe kansen voor cybercriminelen

Fortinet heeft een nieuwe editie van zijn kwartaalpublicatie Global Threat Landscape Report gepubliceerd. Hieruit blijkt dat cybercriminelen hun aanvalstechnieken voortdurend aanscherpen. Of het nu gaat om misbruik van de uiterst gebrekkige beveiliging van IoT-apparaten of het omvormen van open source-tools tot nieuwe cyberbedreigingen. Het aantal...

Office-documenten steeds vaker ingezet voor verspreiding van malware

Office-documenten steeds vaker ingezet voor verspreiding van malware

Het aantal malwareaanvallen is fors gestegen. Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van Microsoft Office-documenten om kwaadaardige payloads te verspreiden. Hierdoor waarschuwt WatchGuard Technologies in zijn Internet Security Report over het vierde kwartaal van 2017. De beveiligingsspecialist baseert zich op analyse van data verzameld door Firebox...

CVE-2017-0199 is meest misbruikte kwetsbaarheid van 2017

CVE-2017-0199 is meest misbruikte kwetsbaarheid van 2017

De meest misbruikte kwetsbaarheid in 2017 was CVE-2017-0199. Dit beveiligingsprobleem in meerdere Microsoft Office producten en stelt aanvallers in staat een Visual Basic script met Powershell commando's te downloaden en uit te voeren. De kwetsbaarheid werd onder andere veel gebruikt voor phishing aanvallen. Dit blijkt uit onderzoek van Recorded Futures....