NSA: ‘Wij rapporteren 91% van de zero day lekken’

spionage

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA rapporteert 91% van alle zero day-lekken in software aan ontwikkelaars of bedrijven achter deze software. De overige 9% is al gedicht voordat de NSA de leverancier kan informeren of wordt met het oog op de nationale veiligheid stil gehouden.

Dit meldt de NSA op haar eigen website. De geheime dienst laat in het midden hoeveelheid kwetsbaarheden het bedrijf aantreft en in welke software deze beveiligingsgaten zitten. De NSA stelt dat het rapporteren van zero day kwetsbaarheden in de meeste gevallen in het nationale belang is van de Verenigde Staten (VS).

De NSA laat overigens in het midden op welk termijn de zero day lekken worden gerapporteerd. Ook geeft de NSA toe dat er voor- en nadelen zitten aan het melden van een zero day lek, en wijst op de mogelijkheid via zero day lekken inlichtingen te verzamelen om bijvoorbeeld terroristische aanvallen te voorkomen. Tegenover Reuters melden zowel huidige als voormalig medewerkers van de Amerikaanse overheid dat de NSA in veel gevallen kwetsbaarheden eerst zelf gebruikt om cyberaanvallen uit te voeren, voordat deze worden gerapporteerd.

Lees ook
'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

'Telecomproviders moesten van de Britten kiezen voor een zwakkere encryptie'

De eerste versie van het gsm-protocol, A5/1, is voorzien van een zwakkere encryptie dan oorspronkelijk de bedoeling was. De Britse geheime dienst GCHQ zou alle betrokken providers hiervoor flink onder druk hebben gezet. Dit stelt Peter van der Arend, die voor het Nederlandse PTT meewerkte aan het ontwerp van het protocol, in een interview met de1