NSA tapte volledige telefoonverkeer van onbekend land lange tijd af

spionage

Dat de NSA op de grote schaal telefoonverkeer afluistert is al langer bekend. De omvang waarmee dit gebeurd blijkt echter nog veel groter te zijn dan gedacht. De Amerikaanse inlichtingendienst blijkt al het telefoonverkeer van een onbekend land langdurig te hebben afgetapt. Hierdoor waren alle telefoontjes vanuit het land maar liefst een maand lang terug te luisteren.

Dit blijkt uit documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden die in handen zijn van The Washington Post. Deze documenten noemen overigens wel het naam van het land dat is afgeluisterd door de Amerikanen, maar The Washington Post stelt dat de Amerikaanse overheid veel druk op hen zet deze naam niet bekend te maken. De documenten tonen in ieder geval aan dat twee verschillende landen op deze wijze zijn bespioneerd.

MYSTIC

Het afluisterprogramma voor het aftappen van al het telefoonverkeer uit een land heeft de naam 'MYSTIC' gekregen. Het programma is bedoeld om het communicatieverkeer van verdachten zeer nauwkeurig in beeld te kunnen brengen. Zo stelde MYSTIC de NSA in staat telefoongesprekken van een verdachte tot een maand terug volledig terug te luisteren. Alle communicatie van een verdachte kan hierdoor in kaart worden gebracht.

Na een maand worden de volledige telefoongesprekken door MYSTIC verwijderd. Alleen stukken die door NSA-medewerkers als interessant zijn gemarkeerd worden overgebracht naar een andere database, waar de data langere tijd bewaard kan blijven.

Telefonische communicatie

De nieuwe onthullingen tonen aan dat de NSA zonder aanleiding alle telefonische communicatie van alle inwonenden van landen aftapt. Deze data wordt overigens niet direct geanalyseerd en in eerste instantie alleen bewaard. Dit geeft de NSA de mogelijkheid op een later moment door welke aanleiding dan ook ieder telefoongesprek terug te luisteren.

De publicatie over het MYSTIC-programma wordt The Washington Post overigens niet in dank afgenomen. Een woordvoerder van de NSA schrijft in een mail naar de Amerikaanse krant dat het continu berichten over de technieken die de NSA inzet om verdachten te monitoren een gevaar oplevert voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.

Lees ook
Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

Marc Punte van Ster over MOVEit Automation: ‘Data moet immutable zijn’

De Stichting Etherreclame, beter bekend als Ster Reclame, zorgt voor de verkoop van reclameruimte op radio, tv en online van de Nederlandse publieke omroep. Data speelt bij alle processen een cruciale rol en moet dus altijd beschikbaar zijn, en niet te onderscheppen of manipuleren zijn. Systeem- en netwerkarchitect Marc Punte van de Ster, legt uit1

Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet lanceert nieuwe OT-beveiligingstoepassingen

Fortinet introduceert nieuwe geïntegreerde oplossingen en diensten voor de beveiliging van operationele technologie (OT). De nieuwe FortiSwitch 424F, FortiExtender Vehicle 211F en verbeterde FortiGuard OT Security Service zijn speciaal ontwikkeld voor het verbinden en beschermen van OT-omgevingen. Met deze nieuwe mogelijkheden onderscheidt Fortine1

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.