NSA tapte volledige telefoonverkeer van onbekend land lange tijd af

spionage

Dat de NSA op de grote schaal telefoonverkeer afluistert is al langer bekend. De omvang waarmee dit gebeurd blijkt echter nog veel groter te zijn dan gedacht. De Amerikaanse inlichtingendienst blijkt al het telefoonverkeer van een onbekend land langdurig te hebben afgetapt. Hierdoor waren alle telefoontjes vanuit het land maar liefst een maand lang terug te luisteren.

Dit blijkt uit documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden die in handen zijn van The Washington Post. Deze documenten noemen overigens wel het naam van het land dat is afgeluisterd door de Amerikanen, maar The Washington Post stelt dat de Amerikaanse overheid veel druk op hen zet deze naam niet bekend te maken. De documenten tonen in ieder geval aan dat twee verschillende landen op deze wijze zijn bespioneerd.

MYSTIC

Het afluisterprogramma voor het aftappen van al het telefoonverkeer uit een land heeft de naam 'MYSTIC' gekregen. Het programma is bedoeld om het communicatieverkeer van verdachten zeer nauwkeurig in beeld te kunnen brengen. Zo stelde MYSTIC de NSA in staat telefoongesprekken van een verdachte tot een maand terug volledig terug te luisteren. Alle communicatie van een verdachte kan hierdoor in kaart worden gebracht.

Na een maand worden de volledige telefoongesprekken door MYSTIC verwijderd. Alleen stukken die door NSA-medewerkers als interessant zijn gemarkeerd worden overgebracht naar een andere database, waar de data langere tijd bewaard kan blijven.

Telefonische communicatie

De nieuwe onthullingen tonen aan dat de NSA zonder aanleiding alle telefonische communicatie van alle inwonenden van landen aftapt. Deze data wordt overigens niet direct geanalyseerd en in eerste instantie alleen bewaard. Dit geeft de NSA de mogelijkheid op een later moment door welke aanleiding dan ook ieder telefoongesprek terug te luisteren.

De publicatie over het MYSTIC-programma wordt The Washington Post overigens niet in dank afgenomen. Een woordvoerder van de NSA schrijft in een mail naar de Amerikaanse krant dat het continu berichten over de technieken die de NSA inzet om verdachten te monitoren een gevaar oplevert voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1