NSA-medewerker officieel aangeklaagd voor datadiefstal bij NSA

Handboeien

Een voormalig medewerker van Booz Allen Hamilton is officieel aangeklaagd wegens datadiefstal. Bij de man werd eerder 50 terabyte aan geheime documenten die zouden zijn gestolen van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aangetroffen.

Dit meldt CNN. De verdachte was net als klokkenluider Edward Snowden werkzaam voor consultancy firma Booz Allen Hamilton. Hij wordt er echter van verdacht fors meer data buit te hebben gemaakt dan Snowden. In totaal gaat het om 50 terabyte aan geheime informatie die betrekking heeft op de NSA, US Cyber Command, CIA en National Reconnaissance Office. Het gaat hierbij onder andere om documenten over de militaire defensie van de Verenigde Staten (VS), spionagemethoden die het land in het buitenland toepast, technische informatie en data over militaire operaties.

De man werd in augustus al opgepakt, waarna de data bij een huiszoeking werd aangetroffen. De data zou zijn gestolen in de periode 1996 tot en met 2016, wat zou betekenen dat de man twintig jaar lang onopgemerkt zijn gang heeft kunnen gaan. De verdachte is nu officieel aangeklaagd voor twintig misdaden. Indien schuldig bevonden kan hij voor iedere misdaad een celstraf van tien jaar opgelegd krijgen.

Lees ook
China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

De Chinese overheid werkt samen met een aantal softwarebedrijven aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet worden voor Windows en Android. Het China Operating System wordt gebaseerd op Linux en is een antwoord op de vele onthullingen over spionage door inlichtingendiensten als de NSA. De ontwikkeling van het besturingssysteem staa1

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1