NSA-medewerker gearresteerd voor diefstal van spionagesoftware

nsa

Een medewerker van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) is gearresteerd wegens diefstal van data. De man zou spionagesoftware hebben gestolen en hebben laten uitlekken.

Dit meldt de New York Times. De medewerker die nu is gearresteerd was voor hetzelfde bedrijf werkzaam als klokkenluider Edward Snowden: Booz Allen Hamilton. De medewerker wordt verdacht van het stelen van spionagesoftware die onder andere gebruikt zou zijn om systemen van China, Noord-Korea, Iran en Rusland aan te vallen. Daarnaast zouden in de woning van de man geheime documenten zijn aangetroffen.

Onlangs werd een interne spionagetool van de NSA gepubliceerd door een groep die zich ‘ShadowBrokers’ noemt. Deze malware kon worden ingezet om in te breken op routers van Cisco en Fortinet. Het is niet duidelijk of de software die de nu gearresteerde NSA-medewerker heeft gestolen deze spionagesoftware betreft.

Lees ook
China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

China overheid werkt aan eigen besturingssysteem als antwoord op NSA-spionage

De Chinese overheid werkt samen met een aantal softwarebedrijven aan een veilig besturingssysteem dat een alternatief moet worden voor Windows en Android. Het China Operating System wordt gebaseerd op Linux en is een antwoord op de vele onthullingen over spionage door inlichtingendiensten als de NSA. De ontwikkeling van het besturingssysteem staa1

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

'NSA kan offline systemen op kilometers afstand afluisteren'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt radiogolven om systemen die niet met internet zijn verbonden te kunnen hacken. De onthulling bewijst opnieuw dat het offline houden van systemen geen garantie is voor een veilig systeem. The New York Times meldt op basis van NSA-documenten dat het programma voor het afluisteren van offline systemen d1