'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

spionage

De Amerikaanse geheime dienst NSA en en Britse inlichtingendienst GCHQ verzamelen informatie over mobiele apps die burgers gebruiken. Onder andere de populaire game Angry Birds zou door de inlichtingendiensten worden gebruikt om gebruikersprofielen samen te stellen.

Dit blijkt uit nieuwe documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft vrijgegeven. Angry Birds is overigens slechts een voorbeeld. De geheime diensten zouden een groot aantal apps afluisteren om informatie te bemachtigen over gebruikers.

Gebruikersprofielen

De NSA zou nauw samenwerken met de GCHQ om informatie die door apps over gebruikers wordt verzameld te onderscheppen en te combineren in een uitgebreid profiel. Hierdoor krijgen de geheime diensten allerlei informatie in handen over gebruikers. Zo zouden zij aan de informatie kunnen afleiden wat de seksuele voorkeur is van een gebruiker.

Apps zijn over het algemeen voorzien van advertenties. Advertentieplatformen verzamelen allerlei informatie over gebruikers om adverteerders te kunnen bedienen. Deze data is echter ook voor geheime diensten van grote waarde. De informatie wordt door de advertentieplatformen vanuit de apps naar eigen servers verstuurd. De NSA en GCHQ tappen deze verbinding af en krijgen hierdoor de verzamelde informatie in handen.

Meer over
Lees ook
NGI deelt concrete alternatieven voor instant messaging

NGI deelt concrete alternatieven voor instant messaging

Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie realiseren we ons allemaal hoe belangrijk het is over de juiste communicatietools te beschikken om contact met elkaar te blijven houden. Nu we ons steeds meer bewust worden van onze privacyrechten en hier meer waarde aan hechten, letten we echter ook meer op de gebruiksvoorwaarden

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.