'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

spionage

De Amerikaanse geheime dienst NSA en en Britse inlichtingendienst GCHQ verzamelen informatie over mobiele apps die burgers gebruiken. Onder andere de populaire game Angry Birds zou door de inlichtingendiensten worden gebruikt om gebruikersprofielen samen te stellen.

Dit blijkt uit nieuwe documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft vrijgegeven. Angry Birds is overigens slechts een voorbeeld. De geheime diensten zouden een groot aantal apps afluisteren om informatie te bemachtigen over gebruikers.

Gebruikersprofielen

De NSA zou nauw samenwerken met de GCHQ om informatie die door apps over gebruikers wordt verzameld te onderscheppen en te combineren in een uitgebreid profiel. Hierdoor krijgen de geheime diensten allerlei informatie in handen over gebruikers. Zo zouden zij aan de informatie kunnen afleiden wat de seksuele voorkeur is van een gebruiker.

Apps zijn over het algemeen voorzien van advertenties. Advertentieplatformen verzamelen allerlei informatie over gebruikers om adverteerders te kunnen bedienen. Deze data is echter ook voor geheime diensten van grote waarde. De informatie wordt door de advertentieplatformen vanuit de apps naar eigen servers verstuurd. De NSA en GCHQ tappen deze verbinding af en krijgen hierdoor de verzamelde informatie in handen.

Meer over
Lees ook
ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

ROC van Amsterdam-Flevoland zet EduConnector in voor integratie met ECK-iD

Het ROC van Amsterdam-Flevoland heeft als eerste MBO de EduConnector, de cloudoplossing voor de koppeling tussen het ECK-iD en digitale lesmaterialen, ingezet. Hierdoor kan de onderwijsinstelling identiteitsinformatie van studenten veilig delen, wat een voorwaarde is om te voldoen aan de AVG.

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Grootste databeschermingsspecialist van de Benelux zet in op uitbreiding naar Euregio Rijn-Maas

Cranium, de specialist in privacy-, security- en datamanagement opent een nieuw kantoor in Hasselt. Naast de Belgische hoofdzetel in Zaventem heeft het snelgroeiende bedrijf kantoren in Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De zesde vestiging van CRANIUM bevindt zich op de Hasseltse Corda Campus waar verschillende i1

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Meld je hier aan voor PrivacyConnect – Amsterdam editie!

Sluit aan voor de Amsterdam-editie van de PrivacyConnect community Chapter-bijeenkomst onder leiding van de lokale Chapter Chairs. In deze bijeenkomst duiken we de diepte in en bespreken we de allernieuwste ontwikkelingen rondom privacyregelgeving met aandacht voor de AVG, CCPA, Schrems II en LGDP.