‘Noord-Korea hackt ruim 140.000 Zuid-Koreaanse systemen’

hacker4-gabor-kalman

Meer dan 140.000 computers bij 160 Zuid-Koreaanse bedrijven en overheidsinstellingen zijn gehackt door Noord-Korea. Op deze systemen is malafide code aangebracht ter voorbereiding van een massale cyberaanval die Noord-Korea zou willen opzetten tegen Zuid-Korea.

Dit stelt althans de Zuid-Koreaanse politie, meldt Reuters. Sinds Noord-Korea in januari een nucleaire test heeft uitgevoerd en in februari een langeafstandsraket lanceerde zijn de spanningen tussen Zuid-Korea en Noord-Korea opnieuw opgelopen. Naar aanleiding van deze spanningen is Zuid-Korea onder andere extra alert op eventuele cyberaanvallen die Noord-Korea wil opzetten tegen doelen in het land.

Informatiediefstal

De cyberaanvallen op Zuid-Koreaanse systemen zouden in 2014 zijn begonnen en in februari 2016 zijn opgemerkt. Noord-Korea wist in februari informatie wisten te stelen van twee Zuid-Koreaanse conglomeraten. De Zuid-Koreaanse media meldt dat het gaat om de conglomeraten SK en Hanjin, al wil de Zuid-Koreaanse politie dit niet bevestigen. In totaal zouden 42.000 documenten zijn gestolen, waarvan 40.000 zijn gerelateerd aan defensie.

Opvallend is dat de aanvallers vooralsnog alleen systemen hebben geïnfecteerd, maar de systemen verder met rust hebben gelaten. Zuid-Korea vermoedt daarom dat de systemen zijn aangevallen ter voorbereiding van een grootschalige cyberaanval. “Er is een grote kans dat het Noorden (red: Noord-Korea) op nationale schaal verwarring wil scheppen door een gelijktijdig aanvallen te lanceren nadat verschillende doelwitten van cyberterreur zijn veilig gesteld, of de intentie heeft continu industriële en militaire geheimen te stelen”, aldus de cybercrime unit van de Zuid-Koreaanse politie tegenover Reuters.

Lees ook
Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1