Noodpatch verhelpt kwetsbaarheid in verouderde Windows-versies

Microsoft stelt een noodpatch beschikbaar voor alle versies van Windows, inclusief besturingssystemen die geen technische ondersteuning meer ontvangen zoals Windows XP. In de patch worden kwetsbaarheden gedicht die mogelijk misbruikt worden door zogeheten ‘staatshackers’.

Dit meldt Microsoft in een blogpost. Staatshackers zijn cyberaanvallers die in opdracht van een overheid doelwitten aanvallen. Microsoft stelt dat de kwetsbaarheden die in de noodpatch worden gedicht een verhoogd risico opleveren voor ‘destructieve cyberaanvallen’. Ook stelt het bedrijf dat dergelijke aanvullen dezelfde karakteristieken hebben als de recente uitbraak van de ransomware WannaCry.

Gebruikers die recente versie van Windows draaien die technische ondersteuning ontvangt van Microsoft, zoals Windows 10 of Windows 8.1, hoeven geen actie te ondernemen indien zij Windows Update geactiveerd hebben. Gebruikers van verouderde Windows-versies kunnen de patch hier downloaden. Het bedrijf adviseert gebruikers hun besturingssysteem volledig up-to-date te houden om zich te wapenen tegen cyberaanvallen.

Meer over
Lees ook
Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.